x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Ponta este un pragmatic şi nu va căuta cearta cu UE” (Tagesspiegel)

“Ponta este un pragmatic şi nu va căuta cearta cu UE” (Tagesspiegel)

de Istvan Deak    |    12 Dec 2012   •   18:50
“Ponta este un pragmatic şi nu va căuta cearta cu UE” (Tagesspiegel)

Cotidianul Tagesspiegel, din Germania, analizează victoria USL dintr-o nouă perspectivă: ”după modelul Orban”. Autorul Paul Fluckiger îşi îndreaptă atenţia către prezenţa scăzută la urne. “Cu o prezenţă la vot de doar 41,7%, mulţi români şi-au întors spatele la politică din cauza turismului parlamentar şi a scandalurilor de corupţie. Ponta şi-a atins scopul declarat de a obţine două treimi din Parlament. Premierul controversat şi-a asigurat posibilitatea, asemenea omologului Viktor Orban în Ungaria, de a schimba Constituţia după bunul său plac. Încă din seara alegerilor, Ponta a anunţat discuţii pentru o eventuală coaliţie cu UDMR, reprezentanţii minorităţii maghiare puternice. În Bucureşti se vorbeşte mai mult despre lupta pentru putere dintre Băsescu şi Ponta, decât despre formarea noului Guvern. Băsescu a fost ameninţat încă dinainte de alegeri că, în cazul in care va refuza voinţa poporului, va fi din nou suspendat. Această ameninţare a dat din nou alarma pentru elita politică de la Bruxelles. Ponta este un pragmatic şi nu va căuta cearta cu UE. România trebuie să încheie cât mai repede un acord pentru un nou credit de la FMI”, consideră Paul Fluckiger.

Cotidianul Die Welt prezintă în ediţia tipărită un portret al premierului Ponta,  intitulat “Cel mai bun machiavelic din România,”. Descrierea este realizată de Thomas Roser, un simpatizant al preşedintelui Traian Băsescu. “Alegătorii români îl preţuiesc pe conflictualul premier Viktor Ponta (n.r - greşeală deloc neintenţionată). Cu 60%, USL a obţinut o victorie concludentă prin care a surclasat formaţiunea rivalului său Băsescu, ARD. Ponta este acum cea mai puternică figură politică din România. În ciuda ieşirilor publice aparent paşnice, în stilul unui orator de clasă, Ponta este un câine dur şi agresiv. El este considerat reformatorul clasei politice socialiste, neşantajabil, însă loial grupului cu experienţă condus de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de premierul condamnat pentru corupţie, Adrian Năstase, care i-au asigurat avansarea rapidă pe scara ierarhică. Imediat după numirea în funcţia de premier, el a fost acuzat că a plagiat în redactarea lucrării sale de doctorat. Pasionat de baschet şi raliuri, Ponta dovedeşte calităţi machiavelice şi nu ezită să-şi folosească cotul. Lupta pentru putere dintre Ponta şi Băsescu intră într-o nouă fază. Acest duel dintre doi masculi alpha nu ajută cu nimic România. Salariul mediu este de 350 de euro, iar UE se uită cu îngrijorare la o escaladare a corupţiei”, scrie Roser.

Thomas Roser îşi mută analiza în Austria şi continuă în aceeaşi notă în cotidianul Die Presse. “În pokerul pentru putere cu preşedintele Băsescu, premierul reales Victor Ponta are acum cărţile mai bune. Victoria zdrobitoare a USL îi dă posibilitatea lui Ponta să schimbe Constituţia. Deşi lupta electorală s-a încheiat, la Bucuresti se ascut din nou cuţitele. Vasile Blaga pune înfrângerea ARD pe seama unei campanii de denigrare fără precedent. Nu doar atacurile USL, ci şi politicienii corupţi şi politica de austeritate nepopulară a premierului Emil Boc au costat voturi. În ultimii ani, PDL s-a lăsat prea mult degradată prin ştampila de ‚sclavii lui Băsescu’. Bruxellesul urmăreşte cu mare atenţie dacă Băsescu şi Ponta se înţeleg asupra schimbului de putere. Un purtător de cuvânt al lui Jose Manuel Barroso a subliniat că pe masa Comisiei Europene există un raport privind ameninţarea asupra statului de drept şi asupra democraţiei din România. ‚Este important ca rezultatele alegerilor să fie luate în considerare’ - spune Alejandro Ulzurrun de Asanza y Muñoz. DNA şi justiţia vor fi victime sigure în faţa celor două-treimi din Parlament”, concluzionează Roser.

Pe site-ul postului de radio Voce Rusiei a fost postată o analiză intitulată “De ce are nevoie USL de UDMR?”, care lansează explicaţii pentru declaraţia lui Victor Ponta din seara alegerilor despre dorinţa de a include UDMR în alianţa de guvernare. “Dorinţa liderului USL a provocat reacţii foarte dure atât din partea simpatizanţilor de rând cât şi din partea unor lideri de opinie din zona politică şi din mass-media. Explicaţiile ‚pentru uzul general’ au fost destul de penibile: variantele de genul ‚să fie mai multă pace’ şi ‚obţinerea unei majorităţi constituţionale’ nu pot satisface nici măcar pe cei mai creduli susţinători ai USL”, notează Vocea Rusiei. “În acest context, apare posibilitatea unui alt scenariu care ar putea oferi o explicaţie mai logică pentru această ‚alianţă contra naturii’. Pornim de la două ipoteze. Prima: liderii PSD au încercat să negocieze din timp cu decidenţii de la Bruxelles şi Berlin ‚întronarea’ Victor Ponta şi acceptarea de către PPE a rezultatelor alegerilor parlamentare. A doua: liderii de la Bruxelles şi Berlin au fost de acord, dar au cerut un preţ pentru neimplicarea în bătălia politică de la Bucureşti, logica fiind elementară: nimic şi niciodată nu se dă gratis. Ambele ipoteze sunt probabile şi plauzibile. În aceste condiţii, declaraţia lui Victor Ponta din ziua alegerilor devine explicabilă, la fel cum devine explicabilă lipsa manifestării unor emoţii pozitive de către liderul USL, fapt remarcat de mai mulţi comentatori. Dacă acest scenariu este adevărat, alianţa cu UDMR nu este o ‚mutare în avans’, ci o ‚plată în avans’ pentru ca Bruxellul şi Berlinul să nu intervină din nou în favoarea lui Băsescu. Evident, vor urma şi alte ‚plăţi compensatorii’. Nu este exclus ca negocierea tranzacţiei’ să se fi produs într-un cerc extrem de restrâns şi este foarte probabil ca nici Crin Antonescu şi nici Dan Voiculescu să nu fi ştiut de ea, ei fiind puşi acum în faţa unui fapt împlinit. Acest scenariu oferă explicaţii logice pentru toate evenimentele care s-au produs, dar nu se poate afirma cu certitudine că aceasta ar fi unica explicaţie posibilă. Aşa cum era de aşteptat, Traian Băsescu a luat un time-out şi, probabil, va urma o perioadă de tatonări şi suspans care va dura până în ajunul Anului Nou. Dacă europenii se vor ţine de cuvânt şi nu vor interveni în favoarea lui Traian Băsescu, Victor Ponta are toate şansele să devină premier”, scrie Vocea Rusiei.

×