x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Popas - Despre Siria, altfel

Popas - Despre Siria, altfel

de Marina Constantinoiu    |    15 Oct 2006   •   00:00
Popas - Despre Siria, altfel

Tara in care limba lui Iisus se mai vorbeste inca, iar oamenii de rand nu poarta pe umeri lansatoare de rachete.

Probabil ca mass-media isi are rolul ei in teama insinuata in suflet atunci cand vorbim despre Orientul Mijlociu. Calator pe "Drumul Matasii", am descoperit Siria, tara in care limba lui Iisus, aramaica, se mai vorbeste inca, iar oamenii de rand nu poarta pe umeri lansatoare de rachete, ci problemele de zi cu zi ale vietii.

Zilele trecute am plecat spre necunoscut, in tara care a daruit lumii primul alfabet. Si ce daca, veti spune, daca acum, in anii 2000, puterea de la Damasc e catalogata drept "sustinatoare a terorismului"? Curiozitatea m-a manat spre aceasta tara despre care imi inchipuiam, din descrieri si din putinele contacte cu ceea ce reprezinta realitatea siriana, drept un stat socialist, cu o populatie supravegheata intens, cu o presa de fatada, cu strazi cenusii, marcate de viata limitata de restrictii. Imi imaginam un univers similar cu societatea construita de Ceausescu in Romania. Citisem de cateva ori Syria Times, un cotidian in limba engleza cu texte previzibile. Nu aveai parte decat de cuvinte de lauda pentru conducatorii tarii, "raul" fiind reprezentant de Israel, "ocupantul" de serviciu. Pata de culoare o reprezentau articolele referitoare la cultura si istorie. De acolo, poate, am ramas cu dorinta de a ajunge pe acele taramuri care au cunoscut atata agitatie.

OFERTA DE BAZAR. N-ai cum scapa de vraja cumparaturilor la Damasc

SCHIMBARE. Anul de gratie 2002. Primul Festival al "Drumului Matasii" organizat de Damasc. Ei bine, Siria s-a decis sa faca bani adevarati din turism. Si pentru asta are nevoie de deschidere. De oameni care s-o cunoasca altfel decat din rapoartele Departamentului de Stat al SUA. Si a gasit cheia de a se oferi presei: invita anual, in cadrul Festivalului "Drumului Matasii", ziaristi din diverse colturi ale lumii. Patru zile de regal (27-30 septembrie), in locatii diferite - Damasc, Alep, Palmyra, Bosra, Tartous, Lattakia - , intr-o Sirie care a fost candva, datorita pozitiei sale geografice, un punct important pe harta comerciala a lumii, un punct de intalnire pentru idei, inventii, credinte si culturi.

RUGA. Musulmani si crestini, rugan- du-se la racla Sf. Ioan Botezatorul
FALA. Moscheea Omayyazilor, printre cele mai mari si mai vechi din lume

DE RETINUT. O tara a recordurilor: primul alfabet al lumii (la Ugarit), cea mai veche limba semitica (la Ebla), cea mai veche capitala din lume locuita fara intrerupere (Damascul), tara in care limba vorbita de Iisus (aramaica) este cunoscuta si chiar vorbita (la Maaloula si Seydnaya, doua orasele de la nord de Damasc), care are cel mai bine conservat amfitreatru din lume (Bosra), si cate si mai cate! Orientul pur, cu ritmul sau de viata aparte, cu miresmele sale de cafea cu cardamon, ceai de flori sau renumitul sapun de Alep, din ulei de masline, Orient cu galagie si agitatie permanenta, cu femei invesmantate in rochii lungi, care le acopera in intregime corpul, dar si cu voaluri care le ascund fata si mai ales parul, cu subventii pentru carburanti si agricultura. Cu barbati in jalabie sau nu, cu sau fara keffieh pe cap, multi mustaciosi, ba chiar barbosi, mai maslinii sau roscovani de-a binelea, la volanul unor masini improvizate (cu trei roti!) sau scumpeturi de ultima generatie, cu bazare labirintice care te fac sa crezi ca toata marfa expusa ti-ar fi necesara acasa, cu aur stralucitor afisat provocator in vitrine, cu parfumuri orientale sau copii ale marilor case producatoare frantuzesti, cu oameni tragand cu nesat din narghilea si band ceaiuri mai tari decat cafeaua, intr-un cuvant, 100% viata, culoare, parfum. Si, nu in ultimul rand, o tara in care peste 20.000 de oameni se mandresc cu studiile facute in Romania (inclusiv doi ministri) si in care traiesc si multe romance, ajunse acolo prin casatorie.

OFERTA. Un zambet si multa marfa buna, pentru tot turistul

PRETEXTUL. O organizare impecabila, gandita de Ministerul Turismului, cu spectacole grandioase, adevarate explozii de sunet si lumini, vizite ale unor puncte importante pentru istoria Siriei, trecuta si prezenta, sponsorizari rezolvate inteligent, pentru a scuti bani multi de la buget (cu participarea Syrianair, compania nationala de transport aerian, dar si a celor mai luxoase lanturi hoteliere siriene - Cham si Le Meridien), totul pentru a castiga inimile si mintile unor oameni de presa veniti, fiecare dupa posibilitati, cu ideile lor preconcepute despre tara-gazda. O idee pe care, poate, n-ar fi rau sa o preia din zbor si ministerele romanesti de resort, caci banii in turism se fac cu greu, iar concurenta nu doarme. Daca pentru noi provocarea se numeste Bulgaria, pentru sirieni ea este Tunisia. Un model de turism pe care atat premierul sirian, Naji Otari, cat si ministrul Turismului, Saadallah Agha Qalaa, l-au pomenit ca reper in conferinte de presa in care au vorbit despre bani si proiecte, in planuri cincinale, ca la noi, pe vremuri, cand inca se mai vorbea de proiecte peste ani. (continuare in numarul urmator)

Drumul matasii

BAGDAD CAFFEE 66. Popas in mijlocul desertului, unde apa e 2 USD litrul
Asezarea geografica a Siriei a atras caravanele ce strabateau Drumul Matasii si a facut-o un adevarat sanctuar pentru cele mai importante forme de civilizatie, de-a lungul istoriei. Caravanele Drumului Matasii veneau din China, pe pamant si pe mare, prin India, Iran, Asia Centrala, Peninsula Arabica, Mesopotamia, Siria, Turcia si Europa, iar prima lor etapa siriana era Doura-Europos (Salihiya), continua cu Palmyra si Homs, pana ajungea la Mediterana, trecand prin Damasc, Alep, Bosra, Tartous si Lattakia.

×
Subiecte în articol: externe