x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Populistul Viktor Orban a pierdut Budapesta

Populistul Viktor Orban a pierdut Budapesta

de Şerban Mihăilă    |    15 Oct 2019   •   10:40
Populistul Viktor Orban a pierdut Budapesta
Sursa foto: Kosztics

Partidul premierului ungar Viktor Orban a pierdut controlul asupra Budapestei, precum și asupra altor patru dintre cele mai mari orașe din Ungaria, în cea mai usturătoare înfrângere suferită de formațiunea politică Fidesz în ultimii zece ani. Pe lângă o strategie coerentă, opoziția a mai beneficiat în ultima clipă și de un cadou nesperat: o înregistrare video  cu unul dintre aliații lui Orban, în mijlocul unei orgii, la bordul unui iaht.    

 

Partidul național-conservator al premierului Orban, care domină viața politică a țării încă din 2010, a fost învins, duminică, în alegerile locale din Ungaria, într-o serie de orașe importante, între care și Budapesta. Alegerile au stabilit primarii și consilierii locali din peste 3.000 de localități și districte pentru următorii cinci ani. Pentru prima oară în ultimul deceniu, formațiunea politică populistă, de dreapta, a lui Orban a suferit o înfrângere surprinzătoare, după o serie de victorii electorale consecutive. Pentru Orban, unul dintre cei mai vocali lideri populiști ai Uniunii Europene, cea mai puternică lovitură a fost pierderea primăriei capitalei, acolo unde candidatul de centru-stânga, pro-european, al opoziției, Gergely Karacsony, a câștigat în fața primarului în exercițiu al Budapestei, Istvan Tarlos, care fusese susținut personal de către șeful guvernului ungar. Tarlos conducea capitala Ungariei încă din 2010. Înfrângerea reprezintă un mare semnal de alarmă pentru Fidesz, care, „după ce a zdrobit societatea civilă și a preluat controlul asupra unei părți semnificative a mass-media naționale”, constată că numeroși cetățeni se opun acum guvernării sale, remarcă „Bloomberg”. Mai mult, rezultatul alegerilor confirmă o tendință care semnalează opoziția crescândă în marile orașe față de naționaliștii de pretutindeni, din Turcia până în Polonia, unde electoratul începe să respingă retorica dură nativistă, preferând un discurs liberal. Anul acesta, opoziția turcă a repurtat o victorie-șoc la Istanbul, fieful președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar opoziția poloneză a câștigat, în 2018, alegerile municipale în majoritatea orașelor mari.  

Strategie eficientă

Înfrângerea Fidesz la Budapesta este și rezultatul unei strategii eficiente a divizatei opoziții ungare, care, în premieră, s-a unit pentru a susține candidați comuni în marile orașe. Tactica a funcționat, iar opoziția a câștigat 10 dintre cele 23 de orașe importante ale țării, triplându-și astfel scorul obținut în alegerile anterioare. Mai mult, opoziția a beneficiat de un cadou nesperat în ultima săptămână de campanie electorală, atunci când a fost prezentată înregistrarea video a unei orgii sexuale organizate la bordul unui iaht de lux, la care a participat primarul din Gyor al partidului de guvernământ. Greul pentru opoziție începe însă de acum înainte: adversarii Fidesz trebuie să mențină același ritm până la alegerile parlamentare din 2022. În condițiile în care economia țării este pe o pantă ascendentă, salariile cresc, discursul antiimigrație rămâne extrem de popular în mediul rural, iar Orban controlează mass-media, sarcina opoziției se anunță foarte dificilă.  

Alegerile au demonstrat că, întotdeauna, puterea oamenilor este mai mare decât cea a oamenilor aflați la putere”.

Gergely Karacsony, noul primar al Budapestei

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Budapesta alegeri primar