x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Porcarul vicepremier - Un Gigi Becali polonez intra in Guvern

Porcarul vicepremier - Un Gigi Becali polonez intra in Guvern

de Ana Ilie    |    06 Mai 2006   •   00:00
Porcarul vicepremier - Un Gigi Becali polonez intra in Guvern

Destinele polonezilor sunt, de ieri, in mana conservatorilor, ultranationalistilor catolici, populistilor si a unui porcar, devenit vicepremier si ministru al Agriculturii, pentru ca are experienta in domeniu. Polonia are de ieri un nou Guvern, in care nationalistii stau alaturi de populisti si conservatori. Indiferent de culoarea lor politica, membrii Cabinetului reprezinta o adunatura, cel putin colorata, de personaje. Cel mai ciudat este, de departe, un fost boxer si crescator de porci, paria al vietii politice poloneze pana mai ieri, populistul Andrei Lepper. Este foarte posibil insa ca trecutul sau sa fie sters de prestanta noii functii din Executiv, anume cea de vicepremier si ministru al Agriculturii.

S-A "AJUNS". Constient de noua sa importanta, Lepper este foarte atent la imaginea sa. Acum, cand din discursul sau au disparut laudele la adresa politicii economice antiliberale a lui Adolf Hitler sau urarile de presedintie pe viata adresate dictatorului belarus Alexandr Lukasenko, din dulapul lui Lepper au disparut si camasile cadrilate din vremea muncilor prestate la camp. Populistul, membru al partidului antiliberal Sambroona (Autoaparare - n.r.) apare mai nou doar in costume elegante, relateaza AFP. Au disparut si criticile la adresa Uniunii Europene, desi Lepper inca isi mai doreste sa modifice cateva articole din Tratatul de aderare al Poloniei la UE. In timpul regimului comunist, Andrei Lepper era un mic functionar al Partidului Comunist. Potrivit unui raport secret dezvaluit de presa poloneza de curand, in anii ’90 Lepper si-a "populat" partidul Samoobrona cu fosti membri ai politiei comuniste.

LE-A LUAT SAPTE LUNI
Conservatorii se chinuie din luna septembrie a anului trecut, de cand au castigat legislativele in Polonia, sa formeze un guvern. Dupa luni de negocieri, Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui polonez Lech Kaczynski si lider al conservatorilor, a decis sa faca o alianta cu partidul Samoobrona. Un alt partid care a intrat in coalitia de guvernamant din Polonia a fost Liga Familiilor Poloneze, de orientare nationalista ultracatolica. Guvernul rezultat este condus de premierul conservator Kazimierz Marcinkiewicz.

×
Subiecte în articol: externe