x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia/ Criză politică şi acuzaţii de spionaj

Portugalia/ Criză politică şi acuzaţii de spionaj

30 Sep 2009   •   00:00

La doua zile dupa victoria socialistilor in alegerile legislative, presedintele de centru dreapta Anibal Cavaco Silva a declansat o furtuna politica in Portugalia, dupa ce a acuzat partidul premierului Jose Socrates de "manipulari grave" in timpul campaniei electorale, relateaza AFP.



GAZ PE FOC
Azi, scandalul tine prima pagina a ziarelor portugheze, care il critica unanim pe seful statului pentru declansarea unui "razboi deschis" cu actualul premier Jose Socrates, liderul socialist pe care, cel mai probabil, va fi obligat sa-l renumeasca in functie.

Chiar si foarte sobrul Diario Economico l-a acuzat pe presedinte ca "a turnat gaz pe foc", in conditiile in care "va fi format un guvern socialist minoritar, evident mai fragil". "Portugalia are deja multe probleme economice si sociale de rezolvat. O criza politica era ultimul lucru de care aveam nevoie", scrie Diario Economico.

SURPINZĂTOR
Fara a fi facut nicio declaratie in timpul campaniei, Cavaco Silva, in varsta de 70 de ani, a renuntat marti seara la traditionala sa moderatie pentru a acuza "membri ai partidului de guvernamant" socialist in asa-numita afacere a "ascultarilor".

Scandalul presupusei spionari a presedintiei de catre serviciile primului ministru a antrenat, la mai putin de o saptamana de la data alegerilor, demiterea purtatorului de cuvant al sefului statului.
Fernando Lima a fost acuzat ca a furnizat presei banuielile presedintelui, pentru a sustine teza "asfixiei democratice", principala tema de campanie a Partidului Social-Democrat, al carui membru a fost si Cavaco Silva.

REACŢIE LA PROVOCĂRI
Aceste acuzatii au aparut dupa ce responsabili ai PS au acuzat membri ai staff-ului prezidential ca ar fi participat la redactarea programului electoral al PSD, potrivit unor informatii publicate de cotidianului Publico, care cita "o sursa prezidentiala".

"In luna august, am fost surprins de declaratiile unor eminenti politicieni ai partidului de guvernamant care-i cereau presedintelui sa-si intrerupa vacanta si sa vina sa vorbeasca despre participarea unor membri din personalul sau la elaborarea programului PSD", a declarat marti M. Cavaco Silva.

Aceste afirmatii, calificate de presedinte drept minciuni, au avut doua obiective "sa-l lege pe presedinte de PSD" si "sa deturneze atentia de la dezbaterea electorala si de la chestiunile care preocupa cetatenii".

"Limitele tolerantei si ale decentei au fost depasite", a continuat Cavaco Silva, care a vorbit despre "manipulari grave".
Fara a dezminti sau confirma banuielile sale legate de un eventual spionaj, presedintele a precizat ca va cere un control asupra securitatii sistemului informatic prezidential, care are "vulnerabilitati".

Premierul Jose Socrates a afirmat miercuri ca refuza sa intre "intr-o polemica ce nu va contribui la prestigiul institutiilor republicii", afirmand ca isi doreste sa "mentina o relatie institutionala potrivita si corecta" cu seful statului.

Potrivit Constitutiei, Cavaco Silva urmeaza sa numeasca viitorul prim-ministru "tinand cont de rezultatele electorale", care vor fi publicate in 7 octombrie, si "dupa consultarea diferitelor partide".

(Hotnews)

×
Subiecte în articol: externe