Miniștrii afacerilor externe din Franța, Germania și Marea Britanie s-au deplasat ori se îndreaptă în acest moment spre Geneva pentru a se alătura omologului lor american John Kerry în discuțiile privind dosarul nuclear iranian, alimentând ipoteza unui acord istoric iminent după ani de blocaj, potrivit AFP și EFE, informează agerpres.ro.
Acordul pentru concretizarea primelor măsuri ce ar permite excluderea riscului folosirii în scop militar a programului nuclear iranian "este aproape", a semnalat, pentru agenția spaniolă de presă, o sursă diplomatică americană, potrivit căreia John Kerry "nu vine pentru a fi martor la un eșec, ci dimpotrivă". "Suntem gata să semnăm ceva", a adăugat sursa, fără a oferi detalii cu privire la eventualul acord.
Ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, care se află deja în Elveția, s-a arătat mai precaut și a spus că, deși sunt "progrese" în negocieri, nu s-a definitivat nimic. "Este vorba de negocieri dificile însă importante pentru securitatea regională și internațională", a declarat ministrul la sosirea la Geneva. Potrivit acestuia, se dorește un acord care să fie "un prim răspuns solid" la îngrijorările legate de dosarul nuclear iranian.
Călătoria ministrului german de externe, Guido Westerwelle, răspunde acestui "moment important" în care se află negocierile, potrivit guvernului de la Berlin. Șeful diplomației germane a discutat deja la telefon cu omologii săi francez și britanic, conform unei surse diplomatice germane.
Departamentul de Stat al SUA a anunțat că secretarul de stat John Kerry va avea vineri, la Geneva, o întrevedere cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif și cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton.
Înainte de a pleca la Geneva, John Kerry s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. "Iranienii au primit totul fără a da nimic în schimb", a apreciat Benjamin Netanyahu. Potrivit acestuia, este vorba de "acordul secolului" pentru Iran, însă va fi "foarte rău" pentru comunitatea internațională.
Delegațiile Iranului și G5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) au început joi o nouă rundă de negocieri, la care au decis să se alăture în mod neașteptat și miniștrii.
Discuțiile dintre Iran și G5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania), la Geneva, sunt axate pe o propunere a Iranului, unde schimbarea de ton în privința dosarului nuclear este perceptibilă de la alegerea președintelui moderat Hassan Rohani.