În ciuda avertismentelor venite de la SUA şi aliaţii europeni, oficialii britanici par pregătiţi să scoată ţara din Uniune.
După ce adjunctul secretarului de Stat al Statelor Unite, Philip Gordon, responsabil cu Afacerile Europene, a avertizat Marea Britanie în privinţa posibilei organizări a unui referendum privind ieşirea din Uniunea Europeană, a venit acum rândul Germaniei să-l sfătuiască pe premierul David Cameron să nu încerce să şantajeze Uniunea Europeană, avertizând că o posibilă consultare populară pe tema statutului de membru ar putea destabiliza şi mai mult situaţia economică.
Vor un compromis
Într-un interviu acordat presei germane, ministrul de Finanţe George Osborne a declarat că Marea Britanie ar putea fi forţată să recurgă la această măsură, în cazul în care nu poate fi negociată o nouă relaţie cu Bruxelles-ul. „Sper că Marea Britanie va râmâne în Uniunea Europeană, dar pentru acest lucru este nevoie ca Uniunea să se schimbe”, a spus ministrul de Finanţe.
Riscuri
Liderul parlamentarilor conservatori, Richard Ashworth, este de părere că prin poziţia adoptată Marea Britanie devine din ce în ce mai neatractivă şi mai dificil de abordat. De asemenea, luna trecută, fostul reprezentant al Marii Britanii pe lângă Uniunea Europeană, lordul Kerr, avertiza că premierul David Cameron a interpretat gresit dorinţa liderilor europeni de a negocia şi că acest lucru ar putea duce la o ieşire accidentală din Uniunea Europeană.
Germania se îngrijorează
Germania avertizează Marea Britanie să nu încerce să "şantajeze" Uniunea Europeană cu o eventuală ieşire din această structură, afirmând că într-o astfel de eventualitate ar avea mult de pierdut şi Londra, nu numai Bruxelles-ul. Avertismentul Germaniei a fost adresat direct premierului David Cameron, după ce acesta şi alţi oficiali britanici de rang înalt au sprijinit în mai multe rânduri ideea unui referendum pe tema statutului Marii Britanii de membru al Uniunii Europene.
„Un dezastru economic”
Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai cancelarului german Ankela Merkel, preşedintele Comisiei germane pentru Afaceri Europene, Gunther Krichbaum, este de părere că un posibil referendum în Marea Britanie pe tema statutului de membru al Uniunii Europene ar putea fi un dezastru economic şi ar putea paraliza întreaga Europă. „Marea Britanie are nevoie de o Europă stabilă şi de pieţe care funcţionează. Nu poţi să creezi un viitor politic încercând să şantajezi alte state”, a răspuns el, după ce a fost întrebat cum va reacţiona Germania la ameninţările Guvernului de la Londra, care vrea să blocheze modificarea Tratatului european dacă nu i se garantează reformele pe care le cere.
„Dacă Marea Britanie va pierde piaţa unică va fi un dezastru pentru economia sa, dacă va părăsi Uniunea va slăbi organizaţia şi ideea de Europă, dar de asemenea va slăbi poziţia britanică faţă de întreaga lume”, a adăugat politicianul german.
Incertitudinile legate de unitatea europeană continuă să ridice probleme. "Ministrul german de Externe cere Marii Britanii să rămână în Uniunea Europeană", notează Der Spiegel, şi menţionează nerăbdarea politicienilor europeni, care aşteaptă clarificări din partea premierului Cameron cu privire la poziţia ţării sale în raport cu comunitatea europeană.
„Să se schimbe UE!”
Într-un interviu pentru cotidianul german, ministrul Guido Westerwelle a precizat că "Germania îşi doreşte ca Marea Britanie să rămână un partener constructiv şi activ în Uniunea Europeană". În acelaşi timp, atitudinea din partea britanică pare să rămână imperturbabilă. Într-un interviu pentru Die Welt, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, dă un ultimatum: "Organizaţia europeană trebuie să se schimbe sau Marea Britanie pleacă". "Regatul Unit trebuie să rămână în Uniune", titrează şi belgienii de la cotidianul La Libre Belgique imperativul enunţat de Statele Unite. America se teme de o marginalizare a Londrei pe scena europeană, explică gazeta belgiană şi punctează din declaraţia unui oficial american: "Uniunea Europeană are o voce tot mai proeminentă în lume, iar noi vrem în acest cadru şi o voce britanică puternică, întrucât aceasta este indispensabilă şi hotărâtoare pentru Statele Unite".
Ce comentează presa
Veştile şi bune şi rele din Europa se regăsesc în presa internaţională. Economiile periferice rămân în pericol şi în mai multe ţări care întâmpină greutăţi sunt aşteptate noi majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, atenţionează Financial Times. În Europa, se pare că un colaps total a fost evitat, la fel şi în Statele Unite şi China, cel puţin deocamdată. Şeful BCE, Mario Draghi, vorbeşte despre "o contagiere pozitivă" în eurozonă - un moment unic de optimism, de la începutul crizei. El a menţionat că situaţia financiară se îmbunătăţeşte şi creşterea va reveni în cea de-a doua jumătate a anului, notează EU Observer.
„UE îl presează pe David Cameron să schimbe tonul”, titrează Le Figaro. „În acelaşi timp, ‚Noul contract’ cu Europa cerut de Londra îi îngrijorează pe responsabilii Uniunii”, adaugă ziarul francez, iar The Guardian consideră că este evidentǎ şi îngrijorarea Washingtonului faţǎ de sondajele de opinie care indicǎ o creştere a sprijinului în favoarea retragerii Marii Britanii din UE.