x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Posibila divizare a Kosovo

Posibila divizare a Kosovo

de Mihaela Matachita    |    01 Oct 2008   •   00:00
Posibila divizare a Kosovo

Preşedintele sârb, Boris Tadici, s-a declarat dispus să ia în considerare eventualitatea unei "divizări" a Kosovo, a cărui independenţă este contestată de Serbia.
Conducerea de la Belgrad pare a-şi flexibiliza poziţia, in extremis, luând în calcul o soluţie de compromis.



Preşedintele sârb, Boris Tadici, s-a declarat dispus să ia în considerare eventualitatea unei "divizări" a Kosovo, a cărui independenţă este contestată de Serbia.
Conducerea de la Belgrad pare a-şi flexibiliza poziţia, in extremis, luând în calcul o soluţie de compromis. Potrivit AFP, care citează postul sârb B92, Boris Tadici a declarat la televiziunea publică RTS, în noaptea de luni spre marţi, că este "dispus" să ia în considerare "şi această opţiune, dacă toate cele precedente s-au epuizat". Preşedintele fusese întrebat dacă, în viziunea Belgradului, "divizarea Kosovo este de acceptat". Totuşi, Tadici a precizat că această opţiune nu este "pe agendă", subliniind că Serbia vrea în continuare să găsească o soluţie la statutul Kosovo în cadrul unei autonomii extinse. "Există în continuare numeroase posibilităţi pentru găsirea unei soluţii în cadrul conceptului de autonomie substanţială. Însă, dacă epuizăm toate posibilităţile, putem să analizăm această opţiune", a repetat preşedintele sârb. "Toate iniţiativele sunt legitime. Totul este de preferat unei situaţii în care o parte a pierdut şi cealaltă a câştigat tot", a explicat Tadici. Preşedintele sârb a ţinut să sublinieze că proclamarea independenţei Kosovo "nu a contribuit la stabilitatea şi viitorul regiunii".


120 de state sprijină Serbia

Tot postul de radio B92 prelua ieri, în pagina sa electronică, un articol din cotidianul economic german Handelsblatt care susţine că 120 din cele 192 de state membre ale Naţiunilor Unite sprijină iniţiativa Serbiei de a cere avizul Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind legalitatea independenţei Kosovo. Ziarul aminteşte că iniţiativa Belgradului poate fi aprobată prin votul unei majorităţi simple, la 8 octombrie, iar Serbia va cere Adunării Generale a ONU să înainteze la CIJ rezoluţia privind legalitatea deciziei unilaterale de proclamare a independenţei Kosovo. Handelsblatt, potrivit Agenţiei Beta, îl citează pe şeful diplomaţiei de la Belgrad, Vuk Jeremici, care a făcut apel la Guvernul de la Berlin să nu se opună iniţiativei sârbe. Publicaţia precizează că, deşi până în prezent, experţii juridici ai CIJ s-au pronunţat în 20 de situaţii diferite şi de fiecare dată Germania a sprijinit astfel de iniţiative, Berlinul şi-ar putea schimba poziţia în privinţa Kosovo şi se va abţine, probabil, de la vot, alături de majoritatea statelor UE. Handelsblatt îl citează şi pe un diplomat american de rang înalt care a descris iniţiativa Belgradului drept "ideea foarte nefericită a Serbiei" şi a subliniat că situaţia din Kosovo se va stabiliza doar după ce Serbia va retrage sprijinul "sârbilor radicali" din nordul noului stat balcanic.


Ziua Z – 8 octombrie

Adunarea Generală a ONU va dezbate la 8 octombrie proiectul de rezoluţie depus de Serbia ce solicită avizul CIJ privind legalitatea independenţei Kosovo, a declarat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui adunării, Miguel d'Escoto. Serbia speră că un aviz favorabil al CIJ ar permite revenirea la masa negocierilor pentru clarificarea statutului Kosovo. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu populaţie majoritar albaneză, Kosovo, proclamată unilateral la 17 februarie.

×
Subiecte în articol: externe kosovo serbia