x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul palestinian Mohammad Mustafa formează cabinetul și cere încetarea imediată a focului în Gaza

Premierul palestinian Mohammad Mustafa formează cabinetul și cere încetarea imediată a focului în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2024   •   22:39
Premierul palestinian Mohammad Mustafa formează cabinetul și cere încetarea imediată a focului în Gaza
Sursa foto: Hepta

Premierul palestinian Mohammad Mustafa a format joi un nou cabinet în care va fi și ministru de externe, făcând o prioritate din încetarea imediată a focului și retragerea israeliană din Gaza, a relatat agenția palestiniană de presă WAFA, citată de Reuters.

Mustafa, un aliat al președintelui Mahmoud Abbas și o personalitate marcantă din mediul de afaceri, a fost numit premier luna aceasta cu mandatul de a contribui la reformarea Autorității Palestiniene (AP), care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel.

De asemenea, el a fost desemnat să conducă operațiunile de ajutorare și reconstrucție a Fâșiei Gaza, care a fost distrusă de mai mult de cinci luni de război, în timp ce îndeplinește dublu rol de ministru de externe, înlocuindu-l pe Riyad al-Maliki, care a ocupat această funcție din 2009.

Abbas, care, în calitate de președinte, rămâne de departe cea mai puternică figură din cadrul AP, a numit noul guvern într-o demonstrație de disponibilitate de a răspunde cererilor internaționale de schimbare a administrației.

El a aprobat cabinetul lui Mustafa cu expertul financiar Omar al- Bitar ca ministru de finanțe și Muhamad al Amour, care a fost președintele Asociației oamenilor de afaceri palestinieni, ca ministru al economiei. El l-a păstrat pe Ziad Hab al-Reeh, fostul șef al agenției de informații interne a AP, ca ministru de interne, potrivit WAFA.

Noul cabinet, care include opt miniștri din Gaza, va include, de asemenea, un ministru de stat pentru „afaceri de ajutorare”.

Mustafa a spus, într-o declarație adresată lui Abbas, că prima prioritate națională este încetarea imediată a focului în Gaza și retragerea completă a Israelului din enclavă, pe lângă permiterea intrării ajutoarelor umanitare în cantități mari și care să ajungă în toate zonele, a relatat WAFA.

„Pentru a permite lansarea procesului de redresare și pregătirea pentru reconstrucție, opriți agresiunea și activitățile de colonizare și frânați terorismul coloniștilor din Cisiordania”, a adăugat Mustafa.

Hamas, mișcarea islamistă care a controlat Gaza până la invazia Israelului în urma atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a criticat numirea lui Mustafa, dar nu a avut o reacție imediată la numirea noului său cabinet.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Mohammad Mustafa mahmoud abbas