x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră, după 40 de ani. Bulgaria are o autostradă completă

Premieră, după 40 de ani. Bulgaria are o autostradă completă

15 Iul 2013   •   20:09
Premieră, după 40 de ani. Bulgaria are o autostradă completă

Bulgaria are în sfârşit o autostradă completă, după aproape 40 de ani de la începerea construcţiei, ultimul tronson al autostrăzii Tracia (A1) care leagă capitala Sofia de portul Burgas fiind inaugurat luni, în prezenţa preşedintelui Rosen Plevneliev, a ministrului dezvoltării regionale Desislava Papazova şi a celui al transporturilor Danail Papazov.

La ceremonia de inaugurare, preşedintele Plevneliev a declarat că această autostradă este de o importanţă strategică nu numai pentru Bulgaria, ci şi pentru întreaga Europă, potrivit agerpres.ro şi Radio România Actualităţi.

Autostrada Tracia are o lungime de 360 de kilometri şi permite ca în trei ore să fie traversată în direcţia est-vest Bulgaria de sud. Ultimul tronson de 34 de kilometri a fost finanţat în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene. Tracia face parte din coridorul european nr.8.  Ea va continua cu încă 60 de kilometri în direcţia Kalotina – frontiera cu Serbia.

"Autostrăzile dau pâine, oferă perspective noi, atrag investitori",  a spus preşedintele Rosen Plevneliev.

Acum continuă lucrările la autostrada Struma – Sofia-Blagoevgrad-frontiera cu Grecia, Mariţa – Plovdiv-frontiera cu Turcia şi la un tronson din autostrada Sofia-Varna. Mariţa va deveni funcţională peste un an, iar 90% din Struma în 2015.

Eforturile de extindere a reţelei de autostrăzi în perioada 2015-2020 se vor concentra în Bulgaria de nord, potrivit corespondentului la Sofia al Radio România Actualităţi. Hemus, din care acum funcţionează aproximativ 170 de kilometri, va scurta distanţa între Sofia – Veliko Târnovo şi Varna. Va fi realizate şi drumurile cu 4 benzi Vidin-Botevgrad şi Ruse-Veliko Târnovo.

×