x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră în istoria recentă a lumii arabe. Emirul Qatarului a abdicat

Premieră în istoria recentă a lumii arabe. Emirul Qatarului a abdicat

de Marina Constantinoiu    |    25 Iun 2013   •   15:33
Premieră în istoria recentă a lumii arabe. Emirul Qatarului a abdicat

Emirul Qatarului, şeicul Hamad ben Khalifa Al Thani, în vârstă de 61 de ani, a anunţat marţi că a decis să abdice şi să cedeze puterea în acest stat bogat din Golful Persic fiului său, prinţul moştenitor Tamim, relatează AFP. 

 Într-un discurs televizat adresat naţiunii, emirul acestui stat care a jucat un rol diplomatic important pe scena arabă şi internaţională a afirmat că "a venit momentul deschiderii unei noi pagini" şi "încredinţării responsabilităţii noii generaţii".  "Mă adresez astăzi vouă pentru a anunţa că îi predau puterea şeicului Tamim ben Hamad Al Thani", a anunţat emirul. 

 Abdicarea şeicului Hamad, ajuns la putere în 1995 printr-o revoluţie de palat, este o premieră în Qatar şi în istoria recentă a lumii arabe, unde niciun suveran nu a renunţat vreodată la putere de bunăvoie. 

 Noul emir, în vârstă de 33 de ani, va fi cel mai tânăr suveran al unei monarhii din Golf.

Agenţia France Presse reaminteşte, în acest context, principalele abdicări ale unor suverani din întreaga lume, din 1936 până în prezent. Pe lista abdicărilor figurează şi cea a Regelui Mihai I al României, care a fost constrâns de comunişti să abdice în decembrie 1946, apoi să se exileze.


×
Subiecte în articol: seic emir Hamad ben Khalifa Al Thani Quatar