Sutele de cetățeni occidentali plecați să lupte de partea organizațiilor teroriste în Siria și Irak sporesc îngrijorarea guvernelor din Vest.
Temerea este că acesti "mujahedini occidentali" se vor întoarce în țările lor cu experiența dobândită pe fronturile din Orientul Mijlociu și vor genera un haos terorist.
Citeşte şi: De la fotbal la jihad. A murit pentru islam, deşi avea o carieră promiţătoare în fotbal
Printre țările "exportatoare" de jihadiști se numără și Marea Britanie - cu aproximativ 400 de cetățeni înrolați în organizația Statul Islamic, fostă ISIS (Islamic State of Irak and the Levant).
Premierul britanic David Cameron a avertizat luna aceasta că "Statul Islamic" pune la cale atacuri teroriste în Regatul Unit. Ieri, într-un articol publicat de cotidianul Sunday Telegraph, el a reînnoit averismentul.
"Dacă nu acționăm pentru a opri atacurile violente ale acestei mișcări teroriste deosebit de periculoase, ea se va întări până când va putea să ne țintească pe străzile din Marea Britanie", a scris premierul Cameron. "Adevărata securitate se va obține doar dacă vom folosi toate resursele - ajutoare, diplomație, capacitatea noastră militară - pentru a obține o lume mai stabilă".
Citeşte şi: Pericol mortal pentru Europa: 2.000 de occidentali se antrenează în Războiul Sfânt
"Avem nevoie de un răspuns ferm în domeniul securității, fie că este vorba de acțiuni militare împotriva teroriștilor, cooperare internațională în domeniul informațiilor și contraterorismului sau lupta fără compromisuri împotriva terorismului, acasă", a mai spus David Cameron.
Premierul Britanic a ținut să menționeze că el nu vede toate acestea ca pe un "război împotriva terorii", ci ca "o bătălie intre Islam, pe de o parte, și extremiștii care vor să abuzeze de Islam, pe de altă parte".
BBC a remarcat termeni și avertismente dure folosite de premier - "bătălie împotriva unei ideologii nocive" sau "un stat terorist la malul Mediteranei" - ca și cum ar pregăti terenul pentru reîntoarcerea forțelor britanice în Irak.