x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul irakian a fost contactat telefonic de Mike Pompeo pe fondul atacurilor din Arabia Saudită

Premierul irakian a fost contactat telefonic de Mike Pompeo pe fondul atacurilor din Arabia Saudită

16 Sep 2019   •   13:48
Premierul irakian a fost contactat telefonic de Mike Pompeo pe fondul atacurilor din Arabia Saudită

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a fost contactat telefonic de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat luni biroul responsabilului irakian, fără a da detalii cu privire la conţinutul convorbirii, relatează Reuters.

Duminică, Irakul a negat că au fost lansate de pe teritoriul său atacuri asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită. Sâmbătă dimineaţa, două instalaţii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac cu dronă.

Statele Unite sunt "pregătite să riposteze" la atacurile asupra infrastructurilor de petrol saudite (pe care Washingtonul le pune pe seama Iranului), a declarat duminică preşedintele american Donald Trump, notează AFP şi Reuters. Mai devreme în cursul zilei de duminică, un înalt oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că probele din atac, care a lovit cea mai mare instalaţie de prelucrare a petrolului din lume, indică faptul că în spatele atacului cu drone asupra facilităţilor saudite nu se află gruparea yemenită houthi, care l-a revendicat, ci regimul de la Teheran. Iranul a negat aceste acuzaţii.

Pompeo a mai spus că nu există nicio dovadă că atacul a fost lansat din Yemen, unde o coaliţie condusă de saudiţi luptă împotriva rebelilor houthi de peste patru ani într-un conflict considerat ca un război simbolic între Arabia Saudită şi rivalul şiit Iran.

Rebelii yemeniţi, sprijiniţi de Iran, revendică constant tiruri de drone sau rachete împotriva unor ţinte saudite, declarând că acţionează în represalii la loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită ce intervine în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale.

Forţele de Mobilizare Populară din Irak, o umbrelă de grupări paramilitare susţinute de Iranul majoritar şiit, sunt influente în parlament şi au aliaţi la guvernare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: irak mike pompeo arabia saudita atacuri petrol