x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul israelian Naftali Bennett a pierdut majoritatea în Knesset

Premierul israelian Naftali Bennett a pierdut majoritatea în Knesset

06 Apr 2022   •   14:04
Premierul israelian Naftali Bennett a pierdut majoritatea în Knesset

Premierul israelian Naftali Bennett a pierdut majoritatea în Knesset, după plecarea din coaliție a unei deputate, scrie AFP.

Idit Silman și-a dat demisia din partidul Yamina al prim-ministrului. Coaliția a rămas astfel cu 60 de locuri în parlament, cu un loc sub pragul care i-ar asigura majoritatea. Knesset-ul este alcătuit din 120 de deputați. 

"Am încercat calea unităţii. Am lucrat intens pentru această coaliţie, dar din păcate nu pot afecta identitatea evreiască a Israelului. Îmi închei prezenţa în coaliţie şi voi încerca să vorbesc cu prietenii mei pentru a mă întoarce acasă şi forma un guvern de dreapta. Şi ştiu că nu sunt singura care simte asta", a anunțat aceasta.

Demisia acesteia vine după o ceartă cu ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, care a cerut spitalelor să permită distribuirea de pâine dospită, şi nu azimă, după cum spune tradiţia, în timpul Paştelui evreiesc. Demnitarul a trebuit să respecte o decizie a Curții Supreme. 

Liderul opoziţiei, Benjamin Netanyahu, a salutat decizia deputatei.
"Idit, ai dovedit că ceea ce îţi ghidează acţiunea este identitatea evreiască a Israelului şi îţi urez bun venit înapoi în tabăra naţională", a transmis  acesta, care conduce opoziția, alcătuită din partidul Likud și formațiuni ultrareligioase și de extremă dreapta. 

Coaliția aflată la putere este condusă de Naftali Bennett și Yapir Lapid, între partide de stânga, centru, dreapta, plus o formațiune politică arabă - ceea ce reprezintă o premieră, pentru a forma majoritatea de 61 de deputați. Astfel a putut avea succes în fața fostului premier Benjamin Netanyahu care a condus guvernul timp de 12  ani. 

În prezent există un acord de asigurare a conducerii rotative a executivului, între Bennett și Lapid. 



 

×
Subiecte în articol: Israel