x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul italian, regele gafelor

Premierul italian, regele gafelor

de Carmen Plesa    |    23 Noi 2010   •   20:24

De când s-a încheiat Summit-ul de la Lisabona, presa italiană încearcă să afle pe cine a făcut “nebun” premierul Italiei atunci când de el s-a apropiat preşedintele Traian Băsescu. Berlusconi şi-a dus de mai multe ori degetul la tâmplă într-un gest pe care jurnaliştii italieni l-au văzut ca o expresie care indică nebunia.

“«Cavalerului» îi place să gesticuleze. Prea mult. E un superitalian şi la capitolul acesta”, a scris La Stampa în ediţia de ieri. Jurnaliştii italieni au mers pe trei ipoteze în privinţa semnificaţiei gestului premierului italian. Prima e că Berlusconi a vrut să-l consoleze pe Băsescu, care tocmai părea să fi fost repezit de Nicolas Sarkozy, spunând prin gesturi un fel de: “Lasă-l, că e nebun!”. A doua ipoteză e că Berlusconi s-a declarat chiar pe sine nebun, pentru a se eschiva în faţa lui Băsescu: “Eu sunt cam nebun, ce-ai vrea să spun?”, au prespus jurnaliştii italieni că ar fi pronunţat “Cavalerul”. A treia ipoteză e că l-a făcut nebun pe Băsescu.

Clarificările pe care le-a făcut preşedintele Traian Băsescu luni seară, când a spus că Berlusconi a făcut gestul “nebuniei” referindu-se la jurnaliştii din Peninsulă şi la articolele acestora nu vor avea însă darul să liniştească presa din “Cizmă”. Mai ales că preşedintele român a părut să se amuze copios de gestul făcut de premierului italian. Răzbunare sau neatenţie, mai multe agenţii de presă şi site-uri de ştiri l-au “botezat” ieri pe preşedintele român, la care s-au referit ca la “premierul român Băsescu”, “preşedintele Bădescu” sau “premierul Bădescu”.

Revenind la gesturile “Cavalerului”, ziarele care nu aparţin trusturilor de presă deţinute de familia premierului italian au amintit că acesta este un specialist al gafelor comise în cadru oficial. Berlusconi este cel care a spus public, comentând câştigarea alegerilor din SUA de către Barack Obama, că noul preşedinte american este “cam bronzat”. Tot Berlusconi a fost cel care, la o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, s-a ascuns şi apoi s-a strecurat în spatele germancei, încercând s-o sperie. Până şi Regina Marii Britanii a fost exasperată de Berlusconi, care, în timpul unei poze “de familie”, de la un Summit G20, a început să strige tare: “Obama, Obama”, încercând să-i atragă atenţia preşedintelui american. Regina a fost surprinsă de camerele de luat vederi, spunând vizibil deranjată; “Ce s-a întâmplat, de ce trebuie să ţipe aşa?”.

×
Subiecte în articol: externe greseala Silvio Berlusconi