Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizită oficială la Chişinău, urmând să aducă şi originalul sabiei lui Ştefan cel Mare, relatează Publika TV.
“După vizita domnului preşedinte în Turcia, la Chişinău urmează să vină şi domnul prim-ministru Erdogan, îl aşteptăm cu mare drag şi nerăbdare, mai ales că a promis să aducă cu el şi sabia lui Ştefan cel Mare. Avem şi multe acorduri de semnat”, a declarat vineri în cadrul şedinţei Guvernului Republicii Moldova premierul Iurie Leancă, citat de Publika TV.
Sursa notează că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să viziteze Turcia în perioada 17-18 decembrie.
Din mai 2012 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău este expusă o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare dăruită de Recep Tayyip Erdogan fostului premierului moldovean, Vlad Filat.
Sabia i-ar fi fost dăruită lui Ştefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de domnitorul Moldovei pentru apărarea creştinătăţii. Originalul se află la muzeul Topkapi din Istanbul.
Circulă tot felul de variante despre cum a ajuns ea acolo, dintre care cele mai argumentate par a fi două: a fost un cadou, făcut de fiul voievodului, conform voinţei acestuia din urmă, care, cu înţelepciunea de care a dat dovadă în cei 47 de ani de domnie, şi-a sfătuit băiatul să strângă relaţiile cu Poarta; sau a fost confiscată înb 1538 e armata turcă în timpul unei invazii în Ţara Moldovei.
Directoarea muzeului Topkapi, Filiz Cagman, a declarat în urmă cu câţiva ani pentru Jurnalul Naţional că sabia nu figurează oficial nici ca o cucerire, nici drept cadou. Dar specialiştii turci înclina şi ei spre varianta darului.
În decembrie 2003, preşedintele turc, Necdet Ahmed Sezer, a promis că ţara va face un gest simbolic, cu ocazia “Anului Ştefan cel Mare şi Sfânt”, permiţând expunerea temporară a sabiei la Bucureşti. Şi, pentru ca aventura diplomatică a sabiei moldave să aibă un final fericit pentru ambele tabere, turcii au oferit României o variantă: copia sabiei, care să rămână definitiv în România.
Aşadar, şi România are o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare. Pentru că ei au venit cu propunerea, turcii au şi plătit pentru realizarea copiei. Ministerul turc al Culturii şi Muzeul Topkapî s-au angajat să-l coopteze pe cel care ar fi fost cel mai potrivit să realizeze copia, dar şi să finanţeze lucrarea. Copia a fost realizată de un bijutier din Istanbul, care, împreună cu două ajutoare de-ale sale de la atelier, a încasat vreo 3.000 de dolari pentru realizarea ei.