x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa bulgară: Scutul de la Deveselu va proteja şi Bulgaria

Presa bulgară: Scutul de la Deveselu va proteja şi Bulgaria

30 Oct 2013   •   15:19
Presa bulgară: Scutul de la Deveselu va proteja şi Bulgaria

Elementele din scutul antirachetă american care vor fi amplasate în România vor proteja şi Bulgaria, afirmă expertul militar Plamen Vasilev, într-un editorial publicat miercuri de cotidianul sofiot 24 Ceasa, citat de agerpres.ro.

Se consideră că obiectivul principal al scutului este protecţia împotriva rachetelor iraniene balistice care în prezent au o rază de acţiune de 2.000-2.200 kilometri, dar care, după 2014, vor putea atinge orice ţintă în Europa, iar, după 2020, şi din SUA.

Baza de la Deveselu va începe să funcţioneze în 2015, când  vor fi amplasate rachete antibalistice SM-3 Block IA/B cu raza de acţiune de 700 kilometri, scrie ziarul bulgar.
“Este interesantă întrebarea de ce a fost aleasă România şi nu, de exemplu, Bulgaria. Cel mai probabil această decizie se bazează pe o combinaţie de factori tehnici, geografici şi politici”, comentează Vasilev.

Factorul tehnic este legat de posibilitatea sistemului de a intercepta rachetele balistice cât mai repede posibil după lansarea lor. Factorul geografic se referă la obiectivul ca sistemul să protejeze Europa de rachete lansate dintr-o regiune amplă, precum este Orientul Mijlociu. Factorul politic este legat de opoziţia Rusiei faţă de extinderea scutului antirachetă în apropiere de graniţele ei. Rusia consideră scutul drept o ameninţare la arsenalul ei nuclear, respectiv la securitatea naţională a ţării. O altă ameninţare serioasă din punctul de vedere al Moscovei este posibilitatea ca rachetele SM-3 să atingă sateliţii spaţiali ruseşti. În acest moment, Rusia acceptă, deşi cu rezerve, amplasarea elementelor din scutul antirachetă în România. Cel mai probabil, România a fost aleasă din cauza politicii inadecvate din ultimii ani a Bulgariei în domeniul apărării, afirmă expertul bulgar.

“Este logic să ne întrebăm care sunt eventualele avantaje şi ameninţări pentru Bulgaria în urma amplasării scutului antirachetă în România. Avantajul este că scutul antirachetă protejează şi Bulgaria. Riscul este că, dacă o rachetă balistică nu va fi distrusă în prima fază a zborului ei, acest lucru s-ar putea să se întâmple în spaţiul aerian al Bulgariei. Totuşi, chiar dacă s-ar impune distrugerea unei rachete cu focos nuclear, este puţin probabil ca aceasta să ducă la o explozie nucleară. În plus, în prezent, Iranul nu deţine rachete cu focoase nucleare”, se mai afirmă în editorialul publicat de 24 Ceasa.

×
Subiecte în articol: scut deveselu bulgaria presa bulgara