Călătoriile alături de Condoleezza Rice şi-au pierdut farmecul. Sunt plictisitoare. Mulţi jurnalişti au refuzat să mai plătească zeci de mii de dolari pentru a o însoţi pe Doamna Diplomaţiei. Presarii ce însoţesc corpul diplomatic abia aşteaptă să fie colegi de avion cu Hillary Clinton şi Barack Obama. Mass-media plătesc sume enorme pentru privilegiul de a călători cu liderii ţării.
Corespondenţă din Washington
ABANDON. Oamenii de presă ce-o însoţesc pe Condoleezza Rice în misiunile diplomatice au abandonat ”corabia” de curând. ”Multe organizaţii media au refuzat să plătească pentru astfel de călătorii, preferând să economisească mii de dolari care au fost mai degrabă investiţi în acoperirea campaniei electorale prezidenţiale, care şi aşa a fost lungă şi foarte costisitoare”, scrie Nicholas Kralev în Washington Times, el însuşi parte din ”presa călătoare”.
PLICTISITOARE. Acesta spune că tranziţia puterilor are un alt fel de efect asupra corpului de presă diplomatică. Nu mai puţin adevărat este faptul că evenimentele ”senzaţionale” din misiunea secretarului de Stat – aşa cum plac jurnaliştilor - s-au rărit în ultima vreme. ”A trecut mult timp de când o călătorie alături de Condoleezza Rice - şeful diplomaţiei americane din Administraţia Bush, sau o călătorie cu doamna Bush, a creat entuziasm în rândul corpului media,” a mai comentat autorul.
PATUL LUI CONDI. Kralev descrie că, de obicei, când zboară alături de Diplomatul numărul 1 al ţării, Condi, avionul ales este un Boeing 757. În interior se află şi o cabină specială cu pat pentru Condoleezza – unde şi-a petrecut, probabil, majoritatea orelor de somn. Forţele Aeriene Americane deţin doar patru astfel de avioane, ce pot fi folosite de vicepreşedinte, Prima Doamnă, membri veterani ai Cabinetului prezidenţial şi congressmen-i de rang înalt. ”Când preşedintele ţării este transportat de unul dintre aceste avioane, atunci numele avionului devine Air Force One”.
COSTISITOR PENTRU MEDIA. Jurnalistul povesteşte prima sa experienţă la bordul unei aeronave alături de personalităţi de rang înalt. ”Este o onoare dar şi responsabilitate. M-am simţit într-un fel, exotic, să zbor dintr-o ţară în alta, transportat din avion direct în coloana oficială. Dar curând realizezi că acel confort şi strălucire nu sunt parte din rutină. Scaunele nu sunt chiar aşa de comfortabile, mâncarea nu-i extraordinară şi petreci ore întregi aşteptând”, se destăinuie jurnalistul. Mass-media plătesc mii de dolari pentru privilegiul de a călători alături de secretarul de Stat. Avantajul primar îl reprezintă accesul direct la oficiali de rang înalt. Departamentul de Stat încasează, pe o călătorie de tip mediu, între 6.000 şi 8.000 de dolari per jurnalist. De obicei sunt puţin peste 10 reprezentanţi mass-media care călătoresc în avionul oficial.
O călătorie cu Air Force One, avionul preşedintelui ţării, este mult mai scumpă, spune Nicholas. De obicei, Casa Albă încasează preţ de Clasa I, ce totalizează zeci de mii de dolari per jurnalist. Numărul jurnaliştilor care doresc să călătorească alături de preşedintre este mult mai mare, în acest caz este contractat un alt avion al unei linii aeriene comerciale. Costul estimativ se împarte în mod egal între organizaţiile mass-media. ”Uneori se întâmplă ca jurnaliştii să abandoneze călătoria, lucru ce s-a întâmplat când preşedintele Bush s-a deplasat în China pentru Jocurile Olimpice. Am ajuns să plătim fiecare câte 50.000 de dolari de persoană. Vestea ne-a torturat, la propriu, pentru că astfel de călătorii nu costă mai mult de 20.000 de dolari,” a spus Jennifer Loven, din partea Associated Press.
Citește pe Antena3.ro