x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională după decizia CC: "Preşedintele Băsescu scapă de suspendare"

Presa internaţională după decizia CC: "Preşedintele Băsescu scapă de suspendare"

21 Aug 2012   •   14:52
Presa internaţională după decizia CC: "Preşedintele Băsescu scapă de suspendare"

Presa internationala a reactionat prompt la decizia Curtii Constitutionale, de invalidare a referendumului din 29 iulie

Curtea Constitutionala a invalidat marti referendumul privind suspendarea presedintelui roman de centru-dreapta Traian Basescu, acesta ramanand in functia de sef al statului, scrie AFP, citandu-l pe unul dintre cei noua judecatori, Tudorel Toader.

Decizia Curtii, care nu a facut pentru moment declaratii oficiale, ar urma sa puna capat celei mai grave crize politice traite de Romania de la inlaturarea dictaturii comuniste, in urma cu 23 de ani, afirma agentia franceza, care prezinta, separat, o cronologie a acestei crize.

Associated Press scrie ca decizia Curtii ii deschide calea presedintelui Basescu de a se intoarce la postul sau, aceasta fiind cea mai recenta runda din batalia pentru putere dintre Guvernul de stanga si presedintele populist de centru-dreapta. Stirea AP a fost preluata rapid de numeroase ziare si posturi de televiziune importante din Statele Unite, precum ABC, CBS sau cotidianul Washington Post.

Agentia Reuters il citeaza pe judecatorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor ca decizia a fost luata cu "o majoritate legala de 6 la 3".

Potrivit BBC, acesta decizie de invalidare a referendumului, din cauza neintrunirii pragului de participare de 50 la suta, prejudiciaza eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Basescu, un rival de temut.

"Traian Basescu scapa de suspendare", scrie pe site postul de televiziune Euronews, in timp ce Le Monde titreaza: "Presedintele Basescu isi salveaza scaunul". De asemenea, pe site-ul France 24 apare titlul "Traian Basescu isi salveaza scaunul si ramane presedintele Romaniei".

Informatia privind invalidarea referendumului de suspendare a presedintelui roman este preluata si de agentia italiana AGI, precum si de site-ul bulgar Novinite.com sau postul de televiziune german Deutsche Welle, care prezinta pe larg situatia din Romania

×