x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională: Jos hoţii, vrem democraţie reală!

Presa internaţională: Jos hoţii, vrem democraţie reală!

de Sînziana Stancu    |    23 Ian 2012   •   21:00
Presa internaţională: Jos hoţii, vrem democraţie reală!

Chiar daca manifestatiile romanilor nemultumiti de felul in care sunt condusi si de saracia si nevoile la care ii constrang guvernantii corupti nu mai sunt la fel de intense ca acum zece zile, miscarea in sine demonstreaza faptul ca romanii incep sa se trezeasca la realitate.

Cu titlul '«Indignatii» Romaniei: motivele furiei', corespondentul la Bucuresti al publicatiei Le Courrier des Balkans remarca in primul rand faptul ca, pana acum, presedintele Traian Basescu nu a dat inca nici o declaratie oficiala, prin care sa-si exprime punctul de vedere personal referitor la actualele manifestatii de strada indrepate impotriva regimului sau. Din aceasta cauza, unii l-au comparat pe Basescu cu fostul presedinte Ion Iliescu – primul presedinte al Romaniei dupa caderea regimului comunist – care, in 1990, la mitinguri asemanatoare cu cele care se desfasoara acum, dar mult mai ample, a spus la un moment dat, referindu-se la manifestanti: 'Lasati-i sa fiarba in suc propriu!'...

Preluand afirmatiile unui colaborator al site-ului anticoruptie 'Romania Curata', potrivit caruia romanii resimt de aproximativ doi ani nemultumirile care i-au scos in strada acum, publicatia Le Courrier des Balkans trage concluzia ca revolta este oarecum 'tardiva' acum, dar nu exclude posibilitatea ca acestea sa poata schimba ceva in bine in cele din urma. Corespondentului publicatiei nu i-a scapat nici faptul ca unii dintre protestatari au luat si presa – a patra putere in stat – in vizorul cri­ticilor lor. Pe baderole si pancarte se putea citi, de pilda, 'Imagini trucate intr-o presa manipulata' sau 'Presa independenta = zero', sloganuri ce arata si lipsa increderii romanilor in impartialitatea si profesionalismul ziaristilor.

Dar cei mai criticati au fost politica si politicienii. Apelurile manifestantilor privind plecarea de la conducerea tarii a actualei puteri au vorbit de la sine. 'Jos hotii!', 'Toate partidele sunt corupte', 'Vrem o democratie reala acum!', au fost principalele doleante exprimate de romani in cadrul actualelor manifestatii.

Furia impotriva guvernantilor duce la violente
Statisticile confirma de altfel neincrederea tot mai mare a romanilor in cei care ii guverneaza, participarea lor la alegeri fiind din ce in ce mai slaba in anii recenti, mai remarca Le Courrier des Balkans.

Cotidianul american Washington Times, care a scris despre actualele revolte din Romania, remarca faptul ca 'din fostul bloc comunist, tarile care fac acum parte din Uniunea Europeana manifesta tot mai multa frustrare din cauza stagnarii economice, precum si neincredere in guvernantii lor, iar toate acestea nu fac decat sa incurajeze izbucnirea unor proteste de strada si impredictibilitatea rezultatului acestora, care ar putea duce la o situatie si mai rea, afectand cresterea economica si stabilitatea intr-o parte a continentului european care deja este tulburata.

Problemele comune pentru aceste tari, intre care se numara si Romania, identificate de Washington Times, sunt cresterea taxelor de catre guvernele indatorate, simultan cu reducerea cheltuielilor bugetare si reducerea salariilor in sectorul de stat, pentru ca aceste tari sa ramana 'solvabile', scrie publi­catia americana. Aceasta comenteaza ca rezultatele frustrarilor romanilor se traduc acum printr-un 'cronism' si printr-o 'prapastie uriasa intre bogati si saraci si prin lipsa de transparenta a institutiilor guvernamentale, ceea ce alimenteaza sentimentul nedreptatii resimtit de romani'.

×
Subiecte în articol: externe