x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională: România, cuprinsă de proteste în masă. Răbdarea oamenilor a atins limitele

Presa internaţională: România, cuprinsă de proteste în masă. Răbdarea oamenilor a atins limitele

17 Ian 2012   •   07:09
Presa internaţională: România, cuprinsă de proteste în masă. Răbdarea oamenilor a atins limitele

La Bucuresti si in multe alte orase ale Romaniei s-au desfasurat actiuni de protest impotriva masurilor de austeritate initiate de autoritati. Motivul pentru declansarea acestor proteste, destul de pasnice la inceput, l-a constituit demisia subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, care s-a pronuntat impotriva reformei ce admite firme private in sistemul de de urgenta din sanatate. Arafat a fost nevoit sa-si paraseasca postul din cauza divergentelor cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Romanii au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de scaderea nivelului general de trai, in special fata de scaderea salariilor, inghetarea pensiilor si majorarea TVA. Aceste masuri de economisire drastica au fost luate de autoritati la cererea Fondului Monetar International, in scopul consolidarii finantelor si stabilizarii monedei nationale. In pofida faptului ca Basescu a cerut ulterior retragerea proiectului de reforma a sanatatii, organizatorii protestelor nu au renuntat la demonstratii.

Ca raspuns la actiunile de protest pe care unele mass-media din Romania s-au grabit deja sa le catalogheze drept 'revolutia din 13-15 ianuarie', premierul Boc a indemnat societatea si autoritatile la dialog. Premierul a declarat ca aruncatul cu pietre nu reprezinta o iesire din situatie, noteaza Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit Reuters, prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari ca violentele nu vor fi tolerate. Tara evitase pana acum genul de violente care au afectat Grecia si alte state europene indatorate, in pofida reducerii cu 25 la suta a salariilor in sectorul public si a cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, in 2010, precizeaza agentia.

Associated Press mentioneaza ca premierul roman Emil Boc a avertizat ca violentele de la sfarsitul saptamanii trecute ar putea pune in pericol stabilitatea si cresterea economica. Cu toate acestea, protestatarii s-au strans pentru a cincea zi de demonstratii, scandand "Libertate!" si afisand bannere pe care scria "Foamea si saracia au cuprins Romania!". Manifestantii fluturau steaguri cu o gaura in mijloc, simbolul revolutiei din 1989 impotriva dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, mai arata AP.

Agentia France Presse remarca spontaneitatea si motivarea romanilor la aceste proteste, caracteristici care au lipsit in timpul manifestatiilor impotriva masurilor de austeritate din 2010.

Postul de televiziune arab Al Jazeera mentioneaza ca protestele au adus in strada oameni de toate varstele.

Euronews mentioneaza ca in Bucuresti a inceput curatenia in urma protestelor violente, iar localnicii vor pedepsirea dura a celor care au vandalizat magazine.

Iar CNN reda anuntul de luni al coalitiei de opozitie, potrivit caruia va organiza demonstratii in Romania, in urma protestelor populare fata de masurile de austeritate ale Guvernului. (V.M.)

×
Subiecte în articol: proteste romania