x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa străină, despre greva românilor

Presa străină, despre greva românilor

de Sînziana Stancu    |    31 Mai 2010   •   00:00

Protestele românilor faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern în scopul reducerii deficitului public la 6,8% din PIB, până la sfârşitul anului, au făcut obiectul câtorva relatări în presa din străinătate.



Agenţia franceză de presă (AFP) remarcă fptul că, în ciuda ameninţărilor profesorilor cu boicotarea examenului de bacalaureat, luni, la probele de evaluare a competenţelor lingvistice ale elevilor, şi a intrării în grevă a 70% dintre cadrele didactice, examenul s-a desfăşurat normal în peste 99% dintre unităţile de învăţământ din întreaga ţară.

De asemenea, AFP scrie că, dintre funcţionarii din administraţiile centrale şi locale, numai 45% dintre funcţionarii Primăriei Bucureşti au intrat în grevă, iar la nivel naţional câteva zeci de mii de funcţionari publici au fost în grevă. În "grevă de solidaritate" de o zi au intrat şi angajaţi din Sănătate, precum şi gardienii de închisori, care nu i-au mai escortat (cu câteva excepţii) pe deţinuţi la tribunale. Gardienii de penitenciar s-au plâns că au acumulat peste 200 de ore suplimentare de la începutul anului şi până acum care nu li s-au plătit.

Portalul businessneweurope.eu apreciază faptul că măsurile de austeritate ce privesc, în special, reducerea salariilor bugetarilor şi impozitarea unor venituri care nu erau impozitate până acum sau a unor venituri ca, de pildă, cele obţinute din jocurile de noroc, dobânzile bancare, atât cele la termen, cât şi cele la vedere, profiturile din speculaţii financiare la bursă, precum şi impozitarea suplimentară şi progresivă în cazul unui număr mai mare de proprietăţi, sunt mult mai bune pentru redresarea economiei româneşti decât creşterea TVA.

Pe de altă parte, acelaşi portal scrie că piaţa muncii rămâne slabă şi anul acesta, ceea ce va duce la scăderea veniturilor populaţiei, iar piaţa imobiliară, la fel. Totuşi, printre măsurile care ar putea sprijini creşterea economică în următoarele luni sunt investiţiile în infrastructura drumurilor şi absorbţia fondurilor europene, în special privind proiectele rurale.

Desfăşurarea acţiunilor de protest de luni, din România, a fost relatată şi de agenţia chineză de ştiri Xinhua, precum şi de portalul bulgar novinite.com.

×
Subiecte în articol: externe