x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria a demisionat în semn de protest faţă de noile taxe

Preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria a demisionat în semn de protest faţă de noile taxe

13 Noi 2012   •   14:40
Preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria a demisionat în semn de protest faţă de noile taxe

Preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria, Mihaly Patai, a demisionat marţi din funcţie în semn de protest faţă de noile taxe care au fost impuse sectorului bancar, informează agenţia MTI.

Asociaţia precizează că Mihaly Patai, care este şi directorul diviziei din Ungaria a UniCredit, a promis anterior că va demisiona dacă parlamentul ungar va adopta noi măsuri care să afecteze sectorul bancar, fără o consultare prealabilă cu acest sector.

Legislativul de la Budapesta a adoptat luni un act normativ propus de ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, care prevede noi măsuri fiscale în valoare de 764 miliarde de forinţi (2,7 miliarde de euro). Printre măsuri se numără dublarea taxei pe tranzacţiile financiare până la 0,2%, faţă de 0,1% cât se preconiza iniţial, şi renunţarea la ideea vizând reducerea la jumătate a taxei specială pe bănci începând din 2013.

Asociaţia băncilor din Ungaria va organiza o reuniune extraordinară pentru desemnarea unui nou preşedinte iar interimatul va fi asigurat de adjunctul Daniel Gyuris.

Demisia lui Mihaly Patai este ultimul capital din conflictul dintre băncile ungare şi premierul Viktor Orban, care a adoptat o serie de măsuri fiscale neortodoxe pentru a stabiliza bugetul celei mai îndatorate ţări din Europa Centrală. Asociaţia băncilor din Ungaria s-a declarat şocată de decizia guvernului de a încălca, în mod unilateral, acordurile referitoare la reducerea taxei pe bănci. De asemenea, o parte din măsurile preconizate de guvernul Orban vin în contradicţie cu sfaturile Fondului Monetar Internaţional, reducând şansele unui acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru un program de sprijin. (Agerpres)

×