x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele din Sri Lanka va demisiona după ce palatul a fost luat cu asalt de protestatari

Președintele din Sri Lanka va demisiona după ce palatul a fost luat cu asalt de protestatari

10 Iul 2022   •   09:20
Președintele din Sri Lanka va demisiona după ce palatul a fost luat cu asalt de protestatari
Sursa foto: Hepta

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a anunțat că va demisiona după ce protestatarii au luat cu asalt reședința sa oficială și au incendiat casa premierului, potrivit BBC.

Sute de mii de oameni au protestat în capitala Colombo, cerând demisia lui Rajapaksa din cauza proastei gestiuni economice.

Președintele va demisiona pe 13 iulie, iar premierul Wickremesinghe a fost și el de acord să demisioneze.

Președintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, a declarat că președintele a decis să demisioneze „pentru a asigura o predare pașnică a puterii".

„Prin urmare, solicit publicului să respecte legea și să mențină pacea", a spus el.

Cu doar câteva ore mai devreme, locuința premierului a fost incendiată după ce protestatarii au intrat în interior. Anterior, mulțimea a invadat reședința oficială a lui Rajapaksa, plimbându-se prin interior și sărind în piscina sa.

Insula de 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută care a limitat importurile de combustibil, alimente și medicamente, aruncând țara în cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței în 1948.

Criza vine după ce pandemia a afectat economia dependentă de turism și a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriașe, de creșterea prețului petrolului și de interzicerea anul trecut a importului de îngrășăminte chimice, care a devastat agricultura.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sri lanka