x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Greciei, "îngrozit" de "pericolul care ameninţă ţara"

Preşedintele Greciei, "îngrozit" de "pericolul care ameninţă ţara"

15 Mai 2012   •   10:00
Preşedintele Greciei, "îngrozit" de "pericolul care ameninţă ţara"

In cursul unei intalniri cu liderii principalelor trei partide, seful statului grec Carolos Papoulias s-a declarat "ingrozit" de "pericolul" instabilitatii politice care ameninta Grecia.

Primindu-i duminica pe liderii conservator, socialist si al stangii radicale, intr-o incercare esuata de a-i determina sa incheie un acord guvernamental, Papoulias a subliniat ca "pericolul este real" pentru tara, anunta AFP, citata de Meiafax. El a invocat avertizari ale premierului in exercitiu Lucas Papademos, guvernatorului Bancii Greciei si ministrului Finantelor asupra "situatiei rezervelor financiare ale tarii si pericolului prabusirii sistemului bancar, in cazul in care cetatenii continua retragerile, din cauza insecuritatii situatiei politice create".

"Eu cred ca timpul este impotriva noastra. Si sunt ingrozit la ideea problemelor pe care va fi nevoita sa le infrunte tara luni, joi, vineri", a adaugat seful statului, cu o functie in principal onorifica, incheind reuniunea. El s-a declarat dezamagit de interlocutorii sai, relevand ca astepta de la ei o "discutie mai avansata".

In timp ce impasul in formarea unui Executiv continua, in urma alegerilor de la 6 mai care nu au condus la formarea unei majoritati a vreunui partid si care au respins politicile de austeritate, Papoulias urmeaza sa ii reuneasca din nou, la ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei), pe principalii actori politici, cu scopul de a incerca sa le obtina acordul pentru un Cabinet "de personalitati", pe care l-a propus ca ultima solutie luni seara.

Dar un incident, considerat de presa de rau augur in privinta acestei intalniri, s-a petrecut in timpul noptii de luni spre marti, intre serviciile lui Papoulias si Panos Kammenos, liderul noii formatiuni popular-nationaliste a grecilor independenti.

Cu scopul de a depasi opozitia stangii radicale din Syriza fata de formarea unei coalitii, Papoulias l-a invitat in vederea unei consolidari a reuniunii de marti dupa-amiaza si urma sa il intalneasca anterior, in privat, la ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei).

Kammenos va participa la reuniunea cu ceilalti lideri, insa prima intalnire privata a fost, pana la urma, anulata, a anuntat presedintia, citata de AFP, fara sa precizeze motivele acestei hotarari.

Kammenos a dezmintit, in noaptea de luni spre marti, ca s-a declarat pregatit sa sustina un Cabinet de criza "pentru cateva luni", daca in joc se afla soarta tarii, asa cum sugereaza stenogramele date publicitatii de presedintie, care, ulterior, si-a mentinut versiunea.

Grupul lui Kammenos, un fost conservator care se opune austeritatii si care a declarat inainte de alegeri ca ar prefera mai degraba sa "moara" decat sa coopereze cu fostul sau partid si cu socialistii, dispune de 33 de mandate de deputati din totalul de 300, care s-ar putea dovedi pretioase pentru conservatori si socialisti, aliati in cadrul Guvernului in exercitiu, care dispun de 149 de deputati.

×