x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Lituaniei avertizează: "După Ucraina, urmează Moldova!"

Preşedintele Lituaniei avertizează: "După Ucraina, urmează Moldova!"

06 Mar 2014   •   13:36
Preşedintele Lituaniei avertizează: "După Ucraina, urmează Moldova!"

Rusia încearcă în Ucraina să "rescrie frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial" şi următoarea ţintă a Moscovei ar putea fi Republica Moldova, iar în acest timp Europa "nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă", a avertizat joi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, citată de AFP.

"Trebuie să acţionăm imediat", a punctat ea la sosirea la Bruxelles la summitul european extraordinar dedicat crizei ucrainene, însă a adăugat cu regret că nu crede că la această reuniune se va decide vreo "acţiune rapidă".

"După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte ţări", a avertizat preşedinta Lituaniei, referindu-se la "brutala agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei.

Dalia Grybauskaite, care a fost şi comisar european, a reamintit cu această ocazie că Rusia a desfăşurat recent manevre militare în Marea Baltică, în apropierea Poloniei şi a ţării sale. "Trebuie să înţelegem că este ceva grav. Dacă permitem acest lucru, atunci o să vină şi rândul altcuiva", a atenţionat ea. "Este vorba despre vecinătatea noastră, de regiunea baltică, nu doar de Ucraina", a conchis preşedinta Lituaniei.

În timpul unei vizite efectuate miercuri la baza aeriană a NATO din Lituania, ea a cerut Alianţei Nord-Atlantice să-şi sporească prezenţa în ţările baltice. Aceste ţări nu au o aviaţie militară capabilă să asigure protecţia spaţiului lor aerian, motiv pentru care Statele Unite şi-au asumat această sarcină în luna ianuarie, când au trimis la baza din Lituania patru avioane de vânătoare F-15 şi urmează să suplimenteze numărul lor cu încă şase.

×
Subiecte în articol: dalia grybauskaite lituania moldova Rusia