x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Poloniei se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare

Președintele Poloniei se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare

18 Dec 2016   •   16:50
Președintele Poloniei se va întâlni cu liderii partidelor parlamentare
Sursa foto: wikimedia

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a început duminică o serie de întâlniri cu liderii partidelor din parlament pentru a aplana criza politică din ţară, care a atins un nou prag în acest weekend, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt, citat de AFP. 

Mii de persoane au manifestat în acest sfârşit de săptămână în mai multe oraşe din Polonia în semn de protest faţă de o nouă reglementare ce limitează accesul mass-media în parlament şi adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiţii considerate ilegale. Protestatarii au blocat timp de mai multe ore căile de ieşire din parlament în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar reprezentanţi ai opoziţiei au ocupat duminică hemiciclul. 

"Cred că un acord este necesar, deoarece este imposibil să funcţionezi într-un sistem în care parlamentul nu poate dezbate", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Varşovia, Marek Magierowski, într-o intervenţie la postul de televiziune TVN24. 

Preşedintele Duda, care îşi propusese în ajun medierea, a început să se întâlnească cu liderii partidelor de opoziţie reprezentate în parlament. El urmează să poarte discuţii şi cu Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), la o dată care nu a fost încă stabilită. 

Sâmbătă, principalele partide de opoziţie ai anunţat că vor sesiza justiţia pe subiectul votului din ziua precedentă, cerând preşedintelui Dietei (camera inferioară) să convoace o nouă sesiune marţi pentru o dezbatere conform normelor. 

Duminică, o acţiune de protest a fost organizată de "Comitetul de apărare a democraţiei" în faţa Curţii Constituţionale din Varşovia. Poliţia din capitală a primit întăriri din alte oraşe. Potrivit unei declaraţii oficiale, această întărire de forţe era necesară pentru a asigura securitatea manifestanţilor, precum şi în legătura cu meciul de fotbal al echipei Legia Varşovia, care se va disputa în cursul serii pe stadionul echipei. 

Parlamentul polonez, dominat de conservatorii populişti, adoptă din ce în ce mai multe legi denunţate de opoziţie ca fiind antidemocratice. Acţiuni de contestare sunt organizate de luni de zile în Polonia pentru a contracara aceste măsuri, care pun în pericol, potrivit opoziţiei, independenţa justiţiei, independenţa mass-media şi libertăţile individuale.

Sursa: Agerpres

×