x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele sirian contestat de popor a găsit "soluţia politică” la criza din ţară : alegeri legislative în mai

Preşedintele sirian contestat de popor a găsit "soluţia politică” la criza din ţară : alegeri legislative în mai

de Sînziana Stancu    |    13 Mar 2012   •   19:52

In timp ce violentele continua in Siria, mine antipersonal au fost "plantate' spre frontierele ei ca sa nu mai fuga din tara opozantii regimului de la Damasc, iar Rusia si China au obtinut, prin votul lor in Consiliul de Securitate "permis de ucidere' pentru presedintelui sirian Bashar al-Assad, acesta anunta organizarea de alegeri parlamentare pe 7 mai, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Pe teren, violentele continua, iar ONU a anuntat ca va trimite observatori internationali dar nu in Siria, ci pe langa granitele ei, in tarile vecine, ca sa observe "situatia din teren' din relatarile celor care vor mai reusi sa treaca de frontierele siriene din ce in ce mai bine pazite de regimul de la Damasc.

Alegerile, o farsa
Anuntul depre scrutinul legislativ a fost facut in contextul in care comunitatea internationala astepta ieri de la Assad "propuneri concrete', asa cum ii promisese emisarului international Kofi Annan, care l-a vizitat la Damasc, la sfarsitul saptamanii trecute, cerandu-i insistent liderului sirian sa inceteze violentele impotriva propriului sau popor.

Scrutinul legislativ propus de Assad este cel de-al treilea ce ar urma sa fie organizat de cand a venit la putere, in 2000. La alegerile din 2007, Frontul National Progresist (FNP), o coalitie de partide conduse de partidul Baas, al presedintelui, aflat la putere, a obtinut majoritatea celor 250 de locuri ale Parlamentului. Rezultatul nu a fost o surpriza, dar opozitia si comunitatea internationala l-au contestat. "O farsa', dupa cum au denuntat opozitia siriana si presa occidentala acele alegeri.
Tot o farsa par sa fie si legislativele din mai.

O diplomatie ineficienta
Trimiterea de observatori ai Natiunilor Unitre in tarile vecine cu Siria pentru a culeage informatii despre "violente si atrocitati', este pe cat de penibila, pe atat de ineficienta. Penibila pentru ca observatorii stau "la gard', la granita, si ineficienta pentru ca misiunea lor nu rezolva nici de departe problema siriana. Pe de alta parte, luni, Comisia internationala de ancheta asupra Siriei prezidata de brazilizilianul Paulo Piheiro s-a pronunatat pentru un dialog, si nu pentru o interventie millitara in Siria. Iar emisarul chinez pentru dosarul sirian a afirmat ca a existat un "larg consens' intre tara sa si Liga Araba pentru o "solutie politica' in problema Siriei. Dar aceasta atitudine a emisarului chinez era previzibila si explicabila, de vreme ce Beijingul si Moscova au blocat de doua ori votul in Consiliul de Securitate al ONU, privind o eventuala inteventie militara internationala in Siria, iar China si Rusia sunt principalii sustinatori ai regimului de la Damasc.

Libertate (sub)minata
Siria Organizatia Human Rights Watch, citata de BBC News Online., a informat ca Siria a minat toata frontiera sa cu Libanul si Turcia, de-a lungul drumurilor folosite de refugiati pentru a scapa din calea violentelor regimului Assad.

HRW a cerut Siriei sa inceteze de urgenta amplasarea de mine terestre, pe care le califica drept arme "militare ineficiente" si care nu vor face altceva decat sa ucida sau sa raneasca civili in timp. Deaja un fost expert in deminare al armatei siriene a informat ca el si un grup de prieteni au detectat si au inlaturat aproximativ 300 de mine din zona Hasanieih, la inceputul lui martie, de-a lungrul drumurilor folosite de refugiati pentru a ajunge in Turcia.

Un baiat de 15 ani a povestit ca si-a pierdut un picior din cauza unei mine, dupa ce a incercat sa ajute un prieten, ranit intr-un atac guvernamental din Homs, sa treaca granita spre Liban. Autoritatile siriene nu au facut comentarii publice pe tema acestor informatii. Si tac in continuare. Tac si ... sepregatesc de alegerile legislative din mai, ca sa le demonstreze criticilor ca au incercat si "solutia politica' la conflictul din tara.

×