x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: Politica Franţei a contribuit la 'expansiunea terorismului'

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: Politica Franţei a contribuit la 'expansiunea terorismului'

14 Noi 2015   •   15:51
Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad: Politica Franţei a contribuit la 'expansiunea terorismului'
Sursa foto: Bashar al-Assad (s) si Vladimir Putin / kremlin.ru

Politica Franţei în Orientul Mijlociu a contribuit la "expansiunea terorismului", a declarat sâmbătă preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-o primă reacţie la atentatele de vineri seară din Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic şi soldate cu cel puţin 128 de morţi şi 250 de răniţi, transmit AFP, EFE şi DPA.

"Politicile eronate adoptate în regiune de ţările occidentale, îndeosebi de Franţa, au contribuit la expansiunea terorismului", a spus Al-Assad, citat de agenţia oficială siriană Sana. Potrivit sursei citate, preşedintele Al-Assad a făcut această declaraţie în timp ce primea o delegaţie franceză condusă de deputatul Thierry Mariani (din partea partidului Republicanii, de opoziţie).

"Atacurile teroriste care au vizat capitala franceză nu pot fi disociate de ceea ce s-a întâmplat recent la Beirut, nici de ceea ce se întâmplă de cinci ani de zile în Siria", a apreciat Al-Assad, făcând referire la atentatul comis joi de Statul Islamic într-un fief al Hezbollah din capitala libaneză şi în care şi-au pierdut viaţa 44 de oameni. "Franţa a simţit ieri (vineri) ceea ce trăim noi în Siria de cinci ani de zile", a adăugat Al-Assad.

"Am avertizat în legătură cu ce avea să se întâmple în Europa încă de acum trei ani, am spus să nu se treacă uşor peste ceea ce se întâmplă în Siria. Din nefericire, responsabilii europeni nu ne-au ascultat. Doar să dai declaraţii împotriva terorismului nu serveşte la nimic, (terorismul) trebuie combătut", a declarat Al-Assad, citat de Europe 1.

În legătură cu o posibilă colaborare cu Franţa în lupta antiteroristă, preşedintele sirian a apreciat că guvernul francez "nu este serios". "Suntem gata să combatem terorismul cu cei care vor într-adevăr acest lucru şi, până acum, guvernul francez nu a fost serios", a susţinut Al-Assad, în opinia căruia nu poate exista cooperare a serviciilor secrete fără o cooperare politică.

DPA aminteşte că puterile occidentale, care susţin grupările de opoziţie ale rebelilor din Siria, au cerut în repetate rânduri plecarea de la putere a lui Al-Assad. 

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: bashar al-assad siria