x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Turciei avertizează asupra unui "război etnic", posibil din cauza independenţei Kurdistanului

Preşedintele Turciei avertizează asupra unui "război etnic", posibil din cauza independenţei Kurdistanului

26 Sep 2017   •   14:40
Preşedintele Turciei avertizează asupra unui "război etnic", posibil din cauza independenţei Kurdistanului

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că referendumul pentru independenţa Kurdistanului riscă să ducă la un “război etic” în regiune, scrie The Independent.

Într-un discurs la palatul prezidenţial din Ankara, marţi, preşedintele Erdogan a afirmat că toate opţiunile, inclusiv armata, se află pe masă, pentru a proteja siguranţa Turciei. De asemenea, acesta a reamintit de ameninţarea pe care a aruncat-o luni de a tăia conducta care exportă petrol către Guvernul Regional Kurd (KRG) din Irak peste graniţa Turciei.

Secţiile de votare pentru referndumul privind independenţa Kurdistanului s-au închis luni, la ora locală 19.00, şi a început numărătoarea voturilor. Prezenţa la vot a fost de 76%. Rezultatele finale vor fi cunoscute miercuri.

“Până în ultimul moment, nu am crezut că Barzani va face o aşa greşeală ca desfăşurarea acestui referendum. Aparent, am greşti.”, a spus Erdogan, referindu-se la preşedintele KRG, Masoud Barzani. “Această decizie privind referendumul, care a fost luată fără consultare, este trădare”.

Kurzii irakieni vor muri de foame, a adăugat acesta, dacă Turcia decide să închidă graniţa cu nordul Irakului, avertizând că acţiunile militare şi economice sunt opţiuni aflate pe masă pentru Ankara.

Kurzii – care ajung la numărul de 30 milioane de-a lungul mai multor ţări – au fost lăsaţi fără stat când Imperiul Otoman s-a prăbuşit. Vecinii Irakului, Turcia şi Iran, au, de asemenea, numeroşi locuitori kurzi. Ankara şi Teheran se tem că formarea unui Kurdistan independent poate alimenta dorinţa independenţei kurzilor din propriile ţări.

Statele Unite ale Americii au încercat în repetate rânduri să convingă KRG să anuleze referendumul, de asemenea, temându-se că fricţiunea dintre Iribil şi Bagdad ar putea deraia lupta împotriva ISIS şi a păcii fragile a Irakului.

×