x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Xi Jinping amenințăTaiwanul

Președintele Xi Jinping amenințăTaiwanul

de Şerban Mihăilă    |    03 Ian 2019   •   10:10
Președintele Xi Jinping amenințăTaiwanul

China nu va ezita să utilizeze forța pentru a readuce Taiwanul sub controlul său, deși dorește o „reunificare” în mod pașnic cu insula separatistă, a avertizat președintele chinez, Xi Jinping, într-un discurs care a dorit să marcheze împlinirea a 40 de ani de la îmbunătățirea relațiilor dintre Beijing și Taipei. El le-a cerut taiwanezilor să accepte faptul că teritoriul lor „trebuie și se va reunifica” până la urmă cu China, după principiul „o țară, două sisteme”.

 

China „își rezervă dreptul de a lua toate măsurile ce se impun” contra activităților separatiste taiwaneze, precum și a „forțelor externe” care acționează împotriva reunificării pașnice, a avertizat Xi, ieri, în discursul său solemn. Deși între aceste măsuri figurează și folosirea forței, Beijingul vrea o reunificare pașnică, după sistemul „o țară, două sisteme”, utilizat în prezent și în relația dintre China și Hong Kong. Xi a transmis că ambele părți sunt din aceeaşi familie chineză, iar independența taiwanezilor este „contrară istoriei şi nu duce nicăieri”. „Cetăţenii din Taiwan trebuie să înţeleagă că independenţa le va aduce doar dificultăţi”, a adăugat Xi, citat de BBC. El a precizat răspicat că Beijingul nu va tolera niciodată vreo activitate care promovează independenţa insulei, iar unificarea este „inevitabilă pentru revigorarea membrilor familiei chineze”. Considerat de China o „provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, Taiwan are guvern propriu și este, de facto, un stat independent. Cu toate acestea, autoritățile din Taipei nu și-au declarat în mod oficial independența față de Beijing. Taiwan a început să acționezeînsă ca o națiune independentă încă din 1949, de la sfârșitul războiului civil chinez, atunci când guvernul naționalist, înfrânt, s-a refugiat pe insulă, după victoria comuniștilor lui Mao Zedong, care au preluat puterea la Beijing, proclamând Republica Populară Chineză. Taiwan a ales să-și păstreze numele de Republica China, ca stat separat. Cu peste 23 de milioane de locuitori, Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări. În numele principiului „unei singure Chine”, Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, iar insistențele chinezilor au dus, în 1979, la întreruperea oficială a relațiilor dintre Washington și Taipei. Cu toate acestea, colaborarea dintre SUA și Taiwan a continuatîn mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai taiwanezilor. De altfel, în pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu sprijinul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică.

Taiwan îl înfruntă pe Xi

Într-un discurs rostit tot ieri, președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a declarat că nu va accepta reunificarea cu chinezii în condițiile oferite de Beijing. „Taiwan nu va accepta niciodată principiul «o țară, două sisteme»”, a afirmat liderul de la Taipei, citat de BBC. Sfidarea lui Tsai pare să aibă o bază solidă. Deșieste cel mai puternic lider chinez după dispariția lui Mao Zedong, Xi știe că trimiterea unei armate invadatoare contra taiwanezilor, înarmați cu tehnologie de luptă americană, rămâne, deocamdată, un risc militar cu efecte periculoase pentru Beijing. 

 

China trebuie reunificată și va fi reunificată!

Xi Jinping

×