x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presiuni pentru scoaterea Marii Britanii din UE!. Opt miniştri doresc ca Londra să fluture cu ameninţarea pe la Bruxelles

Presiuni pentru scoaterea Marii Britanii din UE!. Opt miniştri doresc ca Londra să fluture cu ameninţarea pe la Bruxelles

de Istvan Deak    |    15 Oct 2012   •   18:23

Opt miniştri ai Cabinetului de la Londra doresc ca Marea Britanie să ameninţe cu ieşirea din Uniunea Europeană, în contextul în care Guvernul începe procesul de a reda Marii Britanii puterea de decizie în privinţa unor domenii controlate în prezent de Bruxelles, relatează Daily Mail.

Ministrul de Interne, Theresa May, va anunţa că Marea Britanie intenţionează să se retragă de la aplicarea legislaţiei UE în cazul a peste 100 de competenţe din sfera justiţiei şi a afacerilor interne.

Conflict între parteneri

Decizia, comentează publicaţia britanică, îi pune însă pe conservatori în conflict cu partenii de coaliţie liberal-democraţi, care refuză să îşi dea acordul faţă de aceste planuri. Ministrul Educaţiei, Michael Gove, a făcut publică convingerea sa că Marea Britanie ar trebui să fie pregătită să părăsească UE dacă nu i se va permite renegocierea relaţiilor cu blocul comunitar.

Atitudinea sa a câştigat rapid sprijinul ministrului Apărării, Philip Hammond, care a precizat că "mulţi  miniştri ai Cabinetului ar fi de acord”. Potrivit Daily Mail, alţi şase miniştri ar împărtăşi opinia lui Gove. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Conservator, alţi cinci miniştri (Iain Duncan Smith, Owen Paterson, Chris Grayling, Theresa Villiers şi Justine Greening) ar sprijini poziţia lui Gove.

Un nou "pact”

May era aşteptată să declare în faţa Parlamentului că este "decisă” să se retragă de la aplicarea legislaţiei UE în privinţa a 140 măsuri care reglementează infracţionalitatea şi justiţia, printre care controversatul Mandat European de Arestare. Mişcarea este o încercare de a contura ceea ce premierul David Cameron a numit un nou "pact” cu Bruxellesul, care va presupune şi alte cereri în schimbul garantării faptului că Marea Britanie nu va sta în calea integrării politice şi economice în zona euro.
Gove le-a declarat unor apropiaţi că, atunci când negocierile vor începe în mod serios, şi-ar dori ca Guvernul să dea ultimatumul: "Ne daţi înapoi suveranitatea sau vom pleca”.

Incapacitat
Mai mult, Oliver Letwin (ministrul britanic pentru Politica Guvernamentală), un personaj important din cercul de apropiaţi ai premierului Cameron, consideră că Marii Britanii i-ar fi mai bine în afara UE cu totul, după ce acesta a devenit din ce în ce mai nemulţumit de felul în care directivele Bruxellesului l-au "legat” pe premier de mâini şi de picioare, cum se spune.

Ministrul de Finanţe, George Osborne, deşi se crede că este înţelegător faţă de atitudinea celorlalţi miniştri, a susţinut o abordare pragmatică a renegocierii. Pe de altă parte, liberal-democraţii din coaliţie doresc ca Marea Britanie să readopte Mandatul European de Arestare şi să menţină măsuri transfrontaliere privind infracţionalitatea, care au ajutat la depistarea reţelelor de pedofili.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie uniunea europeana