x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prețul trufelor crește pentru că ele ar putea dispărea

Prețul trufelor crește pentru că ele ar putea dispărea

25 Noi 2018   •   13:10
Prețul trufelor crește pentru că ele ar putea dispărea

Trufele negre sunt deja unele din cele mai rare produse alimentare din lume însă modificările climatice ar putea duce la dispariţia lor în sudul Europei, zona tradiţională de creştere a trufelor negre, informează Bloomberg.
Vrema din ce în ce mai caldă şi secetoasă din principalele regiuni de producţie a trufelor negre din Italia, Franţa şi Spania ar putea deveni atât de gravă încât această delicatesă ar putea dispărea până la finele secolului, arată un studiu publicat în revista Science of Total Environment. În consecinţă, preţurile pentru trufele negre, denumite deja "diamantele pământului" datorită preţurilor mari cu care sunt vândute, ar urma să crească şi mai mult, prognozează cercetătorii.
"De fiecare dată când are loc o fenomen de secetă, aceasta are impact asupra recoltei de iarnă. Trufele negre cresc în timpul verii şi se maturizează în timpul iernii astfel că au nevoie de umezeală în timpul verii" a declarat Paul Thomas de Universitatea din Stirling, Scoţia. 
Trufa neagra sau trufa de Perigord se vinde în mod obişnuit pentru 1.000 de euro per kilogram, însă după un sezon slab preţurile au ajuns la peste 2.000 de euro, susţine Thomas, care conduce firma de consultanţă Mycorrhizal Systems.
Preţurile urmărite de Bloomberg pentru o varietate şi mai rară de tufe, cea alba de Italia, s-au dublat anul trecut după o recoltă slabă.
Paul Thomas şi Ulf Buntgen, un profesor la Universitatea Cambridge, au analizat datele referitoare la producţia de trufe mediteraneene în ultimii 36 de ani şi au realizat prognoze de climă care arată un declin al producţiei de trufe în sudul Europei cu 78% până la 100% până la finele secolului. Acest declin ar putea fi accelerat de evenimente precum valuri de căldură sau incendii de pădure, avertizează cercetătorii.
Însă amatorii de trufe nu trebuie să se alarmeze. Trufele ar putea avea un viitor în zonele cu climă mai rece din Marea Britanie sau Irlanda, unde iernile mai blânde ar putea fi potrivite pentru cultivarea trufelor. Thomas a făcut deja câteva încercări încununate cu succes în Marea Britanie. "În 2017 am produs pentru prima dată trufe de Perigord în Ţara Galilor şi acum facem o nouă încercare" a spus Paul Thomas. 

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: trufe schimbari climatice