x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu România, motiv de ameninţare naţională!?

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu România, motiv de ameninţare naţională!?

de Corina Andriuta    |    24 Iun 2010   •   00:00

Prezenţa trupelor ruse în Republica Moldova, în apropiere de frontiera României, constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, se menţionează într-un document întitulat “Strategia Naţională de Apărare”, propus de preşedintele Traian Băsescu. Documentul, scrie rian.ru, este propus pentru aprobare de către Parlament şi este publicat pe site-ul presidency.ro.



Referitor la trupele ruseşti, staţionate în regiunea transnistreană, în document se spune că “prezenţa trupelor străine fără consimţământul ţării gazdă, care sunt în apropierea hotarelor României, prezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

“Din acest motiv, ţara noastră intenţionează să se angajeze activ în promovarea de soluţii cu privire la demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi a armamentului care este acolo ilegal”, se spune în document. “Moldova reprezintă un caz special de creştere a interesului din partea României şi sprijin în ceea ce priveşte integrarea  ei în familia europeană. Prin aderarea României la spaţiul European comun, pot fi eliminate ultimile bariere care separă o naţiune”.

Preşedintele României a spus în mod repetat că nu va semna niciodată cu Moldova un tratat de frontieră “Cine poate să-şi imagineze că preşedintele va semna un tratat care va legitima pactul Ribbentrop-Molotov? Numai acela care nu conştientizează ce înseamnă această responsabilitate”, a declarat Băsescu anul trecut.

Moldova a rămas singura ţară învecinată cu România cu care Bucureştiul refuză să semneze Tratatul de Frontieră. Lungimea totală a frontierei moldo-române este de 700 km.




×
Subiecte în articol: externe