"Chiar dacă Evgheni Prigojin este responsabil de acţiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legătura dintre doamna Violeta Prigojina şi fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie şi, prin urmare, nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase", a hotărât Tribunalul UE.
Acesteia i-a fost interzisă intrarea în statele europene și i-au fost înghețate activele, pe 23 februarie 2022, după recunoașterea independenței regiunii Donbas, din sudul Ucrainei, de către Rusia.
Consiliul UE a stabilit că Violeta Prigojina este "proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparţine grupului Concord, fondat şi deţinut până în 2019 de fiul ei şi este proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă" și a decis că "a susţinut acţiuni şi politici care compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei".
Instanța a motivat că "din dosar rezultă că doamna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea a deținut părţi sociale" și a decis că "nu este demonstrat de Consiliu că ea deţinea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase".
Decizia este prima dintr-o lungă serie de procese intentate de cetățeni ruși care sunt supuși sancțiunilor occidentale, în contextul războiului din Ucraina.
Totodată, Tribunalul UE a adoptat, pe 1 martie 2023, o ordonanță provizorie care suspendă o parte din sancțiunile împotriva pilotului rus Nikita Mazepin,pentru a-i permite să concureze la Formula 1.
UE a impus sancțiuni împotriva a 1.473 de persoane şi 205 entităţi ruse cărora le-a fost interzis accesul în statele membre și le-au fost înghețate activele, în contextul războiului din Ucraina.