x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima reacție a lui Vladimir Putin după izbucnirea scandalului Panama Papers

Prima reacție a lui Vladimir Putin după izbucnirea scandalului Panama Papers

07 Apr 2016   •   17:06
Prima reacție a lui Vladimir Putin după izbucnirea scandalului Panama Papers

Liderul de la Kremlin a declarat joi că Rusia va fi mai prosperă dacă ar avea mai mulţi oameni ca violoncelistul Serghei Roldugin, un apropiat al lui Putin incriminat în scurgerea de informaţii Panama Papers că ar fi strâns milioane de dolari în companii offshore din afaceri suspecte, transmite Reuters.

Numele violoncelistul Sergei Roldugin apare în cercul de apropiaţi ai liderului de la Kremlin care au spălat miliarde de dolari prin companii offshore şi conturi fantomă.

Potrivit documentelor, Sergei Roldugin, prieten din adolescenţă şi naşul fiicei lui Putin, a strâns milioane de dolari în profit din afaceri cel puţin suspecte, deşi violoncelistul a negat anterior că ar fi un afacerist.

În Panama Papers apar informaţii conform cărora Sandalwood Continental a cumpărat un activ financiar în valoare de un dolar, pentru a-l vinde trei luni mai târziu pentru 133 de milioane de dolari.

Sandalwood a primit, de asemenea, un împrumut în valoare de 800 de milioane de dolari de la banca de stat rusă, deşi nu există informaţii că firma ar fi oferit garanţii sau plăţi pentru acest împrumut.

Însă, liderul de la Kremlin a susţinut că nu vede niciun element de corupţie în afacerile unor ruşi efectuate prin intermediul companiilor offshore înregistrate în mai multe paradisuri fiscale de către firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.

”Oponenţii noştri sunt mai mult decât orice preocupaţi de unitatea şi consolidarea naţiunii ruse. Ei încearcă să ne zguduie din interior, să ne facă mai obedienţi. Aşa că au creat un produs informatic. Însă nu există niciun element de corupţie aici”, a precizat Vladimir Putin.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, numit de asemenea în scurgerea de informaţii Panama Papers, a susţinut că: ”Există un anumit prieten al preşedintelui rus, care a făcut diverse chestii şi probabil există un element de corupţie acolo”.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: panama papers Vladimir Putin