x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul act al guvernului Tsipras, o lege pentru combaterea sărăciei

Primul act al guvernului Tsipras, o lege pentru combaterea sărăciei

02 Mar 2015   •   23:19
Primul act al guvernului Tsipras, o lege pentru combaterea sărăciei

Guvernul grec al stângii radicale a anunțat că a transmis luni parlamentului primul proiect de lege din mandatul său, proiect menit să combată sărăcia, prin intermediul furnizării de electricitate gratuită, de bonuri alimentare și ajutoare la plata locuinței pentru familiile nevoiașe, informează AFP.

Potrivit unui document guvernamental transmis presei, 'primul proiect de lege depus în parlament, simbolic și în practică, prezintă acțiuni ce vizează contracararea crizei umanitare', formulă devenită un element retoric al noului executiv al Greciei pentru desemnarea dificultăților sociale din țară, după aproape șase ani de recesiune (2008-2013).

Prin prezentarea acestui text în parlament, premierul Alexis Tsipras încearcă să revină la punerea în aplicare a promisiunilor sale electorale, după concesiile făcute săptămâna trecută creditorilor internaționali ai Greciei, pentru a obține prelungirea asistenței financiare a țării.

Legea, ce va fi examinată în cadrul unei comisii specializate înainte de a fi supusă unui vot la o dată neprecizată, prevede restabilirea curentului electric pentru gospodăriile care nu-și pot achita electricitatea și furnizarea către acestea a câte 300 kilowați gratuit, până la sfârșitul anului.

De asemenea, până la 30.000 de gospodării vor primi între 70 și 220 de euro ajutor la plata locuinței, iar de ajutoare alimentare vor beneficia circa 300.000 de persoane.

Deocamdată nu a fost precizat costul acestor măsuri sociale, în condițiile în care Atena s-a angajat să-și mențină bugetul pe linie și s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și onora, în martie, obligațiile financiare.

Guvernul de la Atena a subliniat recent că povara financiară a acestui dispozitiv social este mică și ar putea contribui la relansarea consumului. (agerpres)

×