Premierul britanic, David Cameron, a dat asigurari, sambata, ca va sustine ideea unui referendum privind renegocierea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana, relateaza 7sur7.be.
Intr-un articol publicat in Sunday Telegraph, Cameron recunoaste ca pozitia Marii Britanii intr-o Uniune Europeana aflata in curs de reformare "trebuie sa aiba sustinerea deplina a poporului britanic". "Pentru mine, termenul de 'Europa' si cel de 'referendum' pot merge impreuna', a spus Cameron pentru sursa citata.
Premierul britanic a subliniat ca nu este in favoarea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. "Parasirea UE nu ar fi in interesul tarii noastre', a adaugat el. "Dar e clar ca britanicii nu sunt satisfacuti de ceea ce au, si nici eu', a mai adaugat el, precizand ca majoritatea britanicilor nu doresc organizarea in curand a unui referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar european. El considera ca britanicii doresc doar modificarea relatiei lor cu UE.
Cameron, care a prevenit ca Londra nu se va asocia masurilor destinate intaririi integrarii UE pentru a scoate zona euro din criza, a afirmat ca Marea Britanie este sufocata de birocratia europeana. "Nu este prea putina Europa, ci, din contra, prea multa. Prea multe costuri, prea multa birocratie, prea multe ingerinte in subiecte care tin de state, de societatea civila si de persoane', a spus Cameron.
Circa 100 de parlamentari conservatori i-au scris lui David Cameron pentru a-i cere un referendum pe tema apartenentei la UE, dar Cameron este reticent in legatura cu formularea exacta a intrebarii-cheie.
"Urmeaza alte reforme - decizii, probabil tratate - in care putem sa ne afirmam interesele, putem pastra apartenenta la piata unica, dar putem sta in afara unei Europe federale", a subliniat Cameron.
Potrivit unui sondaj dat publicitatii la 11 iunie de cotidianul Times, 81% dintre britanici au declarat ca ar trebui organizat un referendum privind legatura dintre tara lor si UE in urmatorii ani, in timp ce jumatate dintre cei chestionati au spus ca vor referendum chiar acum.
Marea Britanie nu este membra a zonei euro, care numara 17 membri, nici a Spatiului Schengen. Marea Britanie a facut deja un pas inapoi in raport cu UE, refuzand sa adere in decembrie trecut la Pactul de Stabilitate european, apreciind ca ar ameninta interesele City-ului londonez.