x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa

Prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa

de Irina Cristea    |    29 Apr 2013   •   19:04
Prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa

Regina devine prinţesă, iar prinţul moştenitor devine rege mâine în Regatul Ţărilor de Jos. Willem Alexander va fi primul rege după mai bine de 100 de ani şi, în acelaşi timp, cel mai tânăr monarh din Europa. Are 46 de ani ani, se pregăteşte pentru acest rol încă din copilărie şi, împreună cu soţia sa de origine argentiniană, se bucură de mare popularitate printre olandezi. Ceremonia de mâine este 50% protocol şi 50% sărbătoare de stradă. O permite protocolul destul de relaxat de la Curtea Regală, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Matthis van Bonzel.

Fără pompă

“Familia regală nu ţine foarte mult la pompă. De exemplu, nu există o încoronare propriu-zisă. Coroana există, este acolo, ca simbol al naţiunii, dar nu va fi aşezată pe capul noului monarh. E un eveniment care aduce mult cu ziua de naştere a reginei: o sărbătoare populară, un motiv de bucurie, un motiv de petreceri de stradă, de evenimente sportive, de evenimente pentru copii. Ce vom urmări mâine va fi, pe scurt, jurământul membrilor Parlamentului în faţa noului monarh. Apoi, monarhul va depune propriul jurământ de credinţă faţă de Constituţie şi faţă de naţiune. Fără încoronare. Termenul, ca atare, nu e corect. Este o preluare a tronului. Dimineaţa va avea loc abdicarea, când regina va apărea la balcon şi se va adresa naţiunii. Apoi, la prânz, noul rege va lua parte la o ceremonie cu mulţi invitaţi, nu doar VIP-uri, ci şi oaspeţi din întreaga ţară, inclusiv din Antilele Olandeze: Aruba, Bonaire, Curacao, Sint Maarten...Vom avea o petrecere şi la Bucureşti, la reşedinţă. Regina noastră va fi, în continuare, prinţesă şi va prelua anumite îndatoriri oficiale, de reprezentare, dacă Regele îi cere să îl ajute. Şi cred că îi va cere”, spune diplomatul olandez.

Moment special

Trecerea de la Regină la Rege este un moment special pentru olandezi, iar la eveniment ia parte întreaga naţiune. “Pentru noi, cetăţenii, monarhia este, în continuare, extrem de importantă şi se bucură de mare popularitate. Este o formă de guvernare tradiţională care a evoluat în timp, a devenit foarte transparentă şi democrată în prezent. Miniştrii şi Parlamentul sunt cei care decid în problemele curente ale statului, dar Regina şi Regele sunt simbolul unităţii. Joacă un rol important tocmai pentru că nu iau parte nimănui în lupta politică. La fiecare 30 de ani avem un nou monarh, dar an de an se vede deschiderea tot mai mare a Parlamentului, vedem regina de ziua ei, la evenimente în oraşe şi sate, o vezi în ocazii de bucurie sau tristeţe. Familia regală e foarte vizibilă la evenimente sportive, culturale. Oamenii de toate vârstele iubesc expresia aceasta a unităţii naţionale”, spune diplomatul olandez.

Despre ce fel de rege va fi Willem Alexander, olandezii şi-au făcut deja o idee, crede ambasadorul. În calitate de prinţ moştenitor, a fost extrem de prezent în viaţa publică. Iar popularitatea lui a crescut din 2002, de când s-a căsătorit cu Máxima Zorreguieta Cerruti, devenită prinţesa Maxima a Olandei. Născută în Argentina, a adus un plus de căldură şi de spontaneitate familiei regale. “Fiecare regină, fiecare rege are propria abordare despre cum să comunice cu toţi oamenii, cei din ţară şi cei din exterior. Din ce am putut observa până în prezent, regele Willem Alexander va încerca să se apropie de oameni, să aibă o legătură directă cu ei, să vorbească despre lucrurile care sunt importante pentru ei dar şi pentru el. Este foarte bine pregătit, foarte familiarizat în special cu problemele legate de managementul apei, iar noi luptăm împotriva apei, dar şi trăim de pe urma ei, fie că e vorba de agricultură, logistică sau de economie, în general. Va fi o temă a abordării sale”, crede ambasadorul.

Vizită în România
Au trecut aproape 12 ani de la cea mai recentă vizită în România a unui monarh olandez. În noiembrie 2001, regina Beatrix petrecea 3 zile la Bucureşti şi Timişoara. Ambasadorul speră însă ca şi primul rege olandez din ultimii 100 de ani să ajungă în România. “Cred că regele Willem, care va domni pentru o perioadă destul de lungă, va face o selecţie atentă a statelor pe care considerăm că ar fi util să le viziteze. În calitate de ambasador la Bucureşti, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-i trezi interesul de a vizita România”, a promis Matthis van Bonzel.

×
Subiecte în articol: Willem-Alexander