Implicarea firmelor de securitate private in războiul din Irak este pusă tot mai mult sub semnul intrebării, unii analişti vorbind chiar despre o "privatizare" a conflictului.
BAGDAD - Firmele de securitate private fac treaba murdară in Irak
Implicarea firmelor de securitate private in războiul din Irak este pusă tot mai mult sub semnul intrebării, unii analişti vorbind chiar despre o "privatizare" a conflictului.
Conflictele militare ale acestui secol scot la iveală componente necunoscute pănă de curănd. Unul dintre acestea este privatizarea războiului, este de părere analistul Dominic Moran, comentator la International Relations and Security Network. Concluzia pleacă de la scandalul care ţine prima pagină la Bagdad şi Washington de o săptămănă şi implică o companie de securitate privată ce operează in Irak. Duminica trecută, opt civili irakieni au fost ucişi de membrii firmei Blackwater. Uciderea celor opt civili aruncă in atenţia opiniei publice folosirea intensă a acestor companii private de către agenţiile americane care acţionează in Irak. Blackater este cea mai mare firmă de acest tip implicată in conflict, cu un personal estimat la peste 1.000 de persoane, ceea ce a costat guvernul american peste 750 de milioane de dolari din anul 2004 şi pănă acum, conform estimărilor realizate de The Guardian.
Â
FIRME PRIVATE. Folosirea intensă a acestor firme este fără precedent, iar situaţia se regăseşte şi in Afganistan. Baza pe care SUA o pune in aceste companii a ieşit in evidenţă marţi, cănd SUA au suspendat orice fel de călătorie a diplomaţilor in Irak, in momentul in care nu se ştia exact viitorul acestor operatori. Activităţile şi serviciile firmelor de securitate includ asigurarea siguranţei personalului diplomatic, a inginerilor care lucrează la reconstrucţia Irakului, a consultanţilor, dar şi a celor care oferă pregătire militară. In aceste zile, democraţii se află sub o presiune constantă din partea unor grupări civile care cer promovarea unei legislaţii care să delimiteze rolul acestor companii private din Irak. Criticii susţin că relaţia acestor firme cu autorităţile locale şi cu armata americană nu este clar definită. Din 2004 aceste firme au primit imunitate in faţa legii irakiene, dar şi faţă de legile care guvernează armata americană.