Celula de criză de la MAE care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio de revendicare a răpirii cetăţeanului român, însă aceste proceduri sunt de durată, "nefiind aşteptat un rezultat imediat".
"Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat. În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen", informează MAE într-un comunicat.
Diplomaţia română mai anunţă că "celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României" şi precizează că, "având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri", este "recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia".
Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie a.c., atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind "Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României".
Potrivit MAE, celula de criză, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale a transmis permanent informări preşedintelui României şi prim-ministrului.
"Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin Metodologia aprobată de CSAT", mai anunţă diplomaţia română.