x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procese suspendate la CEDO

Procese suspendate la CEDO

de Violeta Fotache    |    13 Oct 2010   •   00:00

România a fost obligată să schimbe modalitatea de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate
Judecătorii Curţii Europene a Drep­tu­rilor Omului au analizat ieri ca­u­ze­le pilot privind retrocedarea caselor na­ţi­o­nalizate şi măsurile compensatorii, problemă sistemică a statului român, nerezolvată. În cele două cauze-pilot, Atanasiu şi Poenaru, res­pectiv Solon, instanţa de la Strasbourg a decis ieri că statul român a în­călcat articolul 1 din Procotolul 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, adică nu a pus în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. Prin decizia de ieri, CEDO obligă statul român ca în termen de 18 luni să ia "măsuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 1 din Convenţie", privind protecţia proprietăţii şi dreptul la un proces echi­tabil. CEDO a condamnat statul ro­mân să plătească despăgubiri totale de peste 180.000 de euro.

Astfel, în ma­ximum trei luni de la data la care ho­tărârea CEDO devine definitivă, Maria Atanasiu şi Ileana Poenaru trebuie să primească despăgubiri totale de 65.000 de euro, iar Ileana Solon despăgubiri de 115.000 de euro, la care se adaugă peste 3.000 de euro cheltuieli de ju­decată.

Hotărârea devine model pentru România în cauzele privind dreptul de proprietate, statului român acor­dându-i-se astfel o perioadă de graţie de 18 luni în care să-şi rezolve pro­blemele privind încălcarea dreptului de proprietate, timp în care CEDO suspendă soluţionarea cauzelor simi­la­re, ne-a informat ieri Ministerul Afacerilor Externe(MAE). "Decizia confirmă o serie de modificări de natură administrativă, legislativă şi bugetară care trebuie realizate/implementate la nivelul statului român pentru a ameliora această situaţie. Este necesară revizuirea legislaţiei şi a celorlalte probleme administrative privind plata despăgubirilor aşa încât să se evite viitoare condamnări. Aceste semnale au fost transmise în mod re­petat de Agentul Guvernamental instituţiilor abilitate din România", ne-a precizat ieri Direcţia de Comunicare din Ministerul de Externe.

Precizăm că sco­pul unei proceduri pilto este acela de a ajuta au­to­rităţile interne să eli­mine problema structurală care a ge­nerat un număr mare de cauze identice pe rolul CEDO şi implicit de a reduce nu­mărul mare de dosare aflate pe rolul instanţei de la Strasbourg.

×
Subiecte în articol: externe