România a fost obligată să schimbe modalitatea de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate
Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au analizat ieri cauzele pilot privind retrocedarea caselor naţionalizate şi măsurile compensatorii, problemă sistemică a statului român, nerezolvată. În cele două cauze-pilot, Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon, instanţa de la Strasbourg a decis ieri că statul român a încălcat articolul 1 din Procotolul 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, adică nu a pus în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. Prin decizia de ieri, CEDO obligă statul român ca în termen de 18 luni să ia "măsuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 1 din Convenţie", privind protecţia proprietăţii şi dreptul la un proces echitabil. CEDO a condamnat statul român să plătească despăgubiri totale de peste 180.000 de euro.
Astfel, în maximum trei luni de la data la care hotărârea CEDO devine definitivă, Maria Atanasiu şi Ileana Poenaru trebuie să primească despăgubiri totale de 65.000 de euro, iar Ileana Solon despăgubiri de 115.000 de euro, la care se adaugă peste 3.000 de euro cheltuieli de judecată.
Hotărârea devine model pentru România în cauzele privind dreptul de proprietate, statului român acordându-i-se astfel o perioadă de graţie de 18 luni în care să-şi rezolve problemele privind încălcarea dreptului de proprietate, timp în care CEDO suspendă soluţionarea cauzelor similare, ne-a informat ieri Ministerul Afacerilor Externe(MAE). "Decizia confirmă o serie de modificări de natură administrativă, legislativă şi bugetară care trebuie realizate/implementate la nivelul statului român pentru a ameliora această situaţie. Este necesară revizuirea legislaţiei şi a celorlalte probleme administrative privind plata despăgubirilor aşa încât să se evite viitoare condamnări. Aceste semnale au fost transmise în mod repetat de Agentul Guvernamental instituţiilor abilitate din România", ne-a precizat ieri Direcţia de Comunicare din Ministerul de Externe.
Precizăm că scopul unei proceduri pilto este acela de a ajuta autorităţile interne să elimine problema structurală care a generat un număr mare de cauze identice pe rolul CEDO şi implicit de a reduce numărul mare de dosare aflate pe rolul instanţei de la Strasbourg.