Procurorii ruşi au anunţat marţi că vor demara o anchetă cu privire la implicarea unor cetăţeni ruşi în spălarea de bani prin intermediul unor companii offshore şi firme paravan, după dezvăluirile apărute în Panama Papers. Anchetatorii vor verifica dacă acuzaţiile aduse împotriva unor afacerişti apropiaţi de Putin sunt reale şi pot constitui o bază pentru procese penale, transmite Reuters.
Investigaţia îţi propune să stabilească dacă acţiunile persoanelor şi companiilor menţionate în dezvăluirile Panama Papers respectă angajamentele luate de Kremlin pentru a lupta împotriva corupţiei şi spălării de bani.
Kremlin a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora există legături între preşedintele Vladimir Putin şi tranzacţiile făcute prin companii offshore, care se ridică la câteva miliarde de dolari, susţinând că sunt afirmaţii lipsite de orice bază reală menite să-l discrediteze pe liderul rus.
Partenerii de afaceri ai preşedintelui rus Vladimir Putin au ascuns miliarde de dolari în bănci şi companii fantomă. Este vorba despre zeci de tranzacţii însumând cel puţin 2 miliarde dolari, care au fost descoperite în arhiva Mossack Fonseca şi care implică persoane sau companii apropiate lui Putin.
În unele cazuri, plăţile suspecte efectuate de acoliţii lui Putin ar putea reprezenta mită pentru eventuale contracte sau ajutoare guvernamentale. Documente secrete sugerează că o mare parte din împrumuturi au venit iniţial de la o bancă din Cipru, care la momentul respectiv era deţinută în majoritate de VTB Bank, controlată de Kremlin şi supusă sancţiunilor internaţionale pentru ofensiva Rusiei în Ucraina.
Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.
Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.
Sursa: news.ro