x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Profanare - Americanii, in sfarsit, recunosc

Profanare - Americanii, in sfarsit, recunosc

27 Mai 2005   •   00:00

Cand revista Newsweek din SUA a dezvaluit, la inceputul lunii mai, ca la centrul de detentie Guantanamo, in Cuba, personalul militar american a profanat Coranul, in lumea araba protestele credinciosilor s-au soldat cu victime de ordinul zecilor.

Revista publicase informatii conform carora in timpul unor interogatorii, mai multe garzi ale inchisorii au incercat sa-i enerveze pe detinuti rupand si aruncand in toaleta Coranul. Imediat, Administratia SUA a condamnat articolul si a cerut imperativ revistei sa repare greseala facuta. A fost initiata si o ancheta la baza unde sunt inchisi cei mai temuti teroristi din lume. La aproape o luna de la publicarea informatiei, obtinute de la "o sursa credibila din Administratia Bush", anchetatorii nu au gasit nici un vinovat. Ieri, generalul Jay Hood, comandantul centrului de detentie, a recunoscut ca au existat cel putin cinci cazuri in care garzile au avut "un comportament necorespunzator fata de Coran", trei dintre incidente fiind create cu buna stiinta. Dar nu a fost gasita "nici o dovada credibila" ca vreunul dintre paznici a aruncat Coranul in toaleta. (Anca Aldea)

A CEDAT
"Regretam daca am inteles gresit o parte a informatiilor si suntem alaturi de victimele violentelor si de militarii americani prinsi in vartejul lor", a anuntat Newsweek intr-un comunicat la mijlocului luni mai. Revista a recunoscut, sub presiunile politice interne, ca articolul a fost insuficient documentat, desi materialul fusese prezentat in prealabil unor oficiali de la Pentagon care nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informatiile.

×
Subiecte în articol: externe