x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Programul NSA blocat de senatul american. Agenția nu mai poate asculta telefoanele americanilor

Programul NSA blocat de senatul american. Agenția nu mai poate asculta telefoanele americanilor

01 Iun 2015   •   11:48
Programul NSA blocat de senatul american. Agenția nu mai poate asculta telefoanele americanilor
Sursa foto: Patrick Semansky/AP

Autorizaţia de care beneficia Agenţia americană de informaţii NSA pentru colectarea de date telefonice în SUA a expirat în noaptea de duminică spre luni, iar o reînnoire a acestui program dezvăluit opiniei publice de Edward Snowden nu s-a produs, relatează AFP.

Senatul american nu a reuşit să ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numărul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA.

"Din această (duminică) seară, angajaţii NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA), nu o vor mai putea face şi aceasta datorită senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a afirmat furios, într-o declaraţie pentru AFP, senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru informaţii a Senatului.

"Patriot Act expiră în această seară", a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului şi candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, care a reuşit să blocheze examinarea textului, profitând de procedura legislativă complicată a camerei superioare a Congresului american.

Casa Albă a calificat drept "iresponsabilă" expirarea colectării de date telefonice, cerând Senatului să asigure ca autoritatea legală a programului să fie restabilită cât mai repede posibil.

Administraţia de la Washington avertizase săptămâna trecută că toate serverele NSA care colectează metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numărul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locală (4.00 GMT) dacă Senatul nu va extinde autoritatea legală a programului.

Senatul urmează să continue săptămâna aceasta să examineze textul blocat duminică seara, Rand Paul neputând să întârzie prea mult procedura şi un număr mare de senatori, deopotrivă republicani şi democraţi, exprimându-şi deja sprijinul.

Votul final, aşteptat în decursul săptămânii care abia a început, ar putea deschide calea restabilirii autorităţii legale de colectare a metadatele apelurilor telefonice din SUA, potrivit AFP.

×