x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Progresele ştiinţifice care vor atrage atenţia în 2015

Progresele ştiinţifice care vor atrage atenţia în 2015

de Georgiana Mihalache    |    11 Ian 2015   •   16:35
Progresele ştiinţifice care vor atrage atenţia în 2015

Masina care depăşeşte viteza sunetului, o sondă spaţială care se va apropia în premieră de planeta Pluto sau reluarea experimentelor de la acceleratorul de particule de la Geneva sunt câteva dintre evenimentele ştiinţifice importante care se vor înregistra in 2015, potrivit site-ului bbc.com. Jurnaliştii britanici au adunat într-un articol progresele sau recordurile care vor atrage toate privirile în urmatoarele luni ale anului.

Masina care va depăşi viteza sunetului

Un vehicul britanic va depăsi recordul mondial al vitezei, stabilit la 1.230 km/h de catre Andy Green. Maşina, care seamănă cu o rachetă, va fi condusă pe o suprafaţă uscată din Africa de Sud, la sfârşitul anului. Proiectanţii au întampinat greutăţi în găsirea unei soluţii astfel încat masina să nu se ridice de la pământ din cauza aerului şi a vitezei şi au întarziat patru ani pentru a alege varianta potrivită. De aceea, costurile de finanţare s-au triplat. Membrii echipei care au lucrat la proiect sunt încrezatori că acesta va fi momentul care îi va uimi în 2015 pe cei care vor privi cursa autovehiculului, pentru că vor fi instalate camere care să surprindă acest eveniment în direct.

Un britanic în spaţiu

Tim Peake va petrece şase luni în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională, deşi Guvernul britanic nu aprobă în mod obişnuit zborurile spaţiale pentru cetăţenii Marii Britanii, conform bbc.com. Acesta poate fi considerat primul britanic în spaţiu pentru că celelalte zboruri au fost private. Tim va purta steagul Uniunii Europene, iar conducerea agenţiei spaţiale speră să inspire în acest fel şi alţi britanici pentru a se implica mai mult în proiectele spaţiale.

Summit pentru reducerea poluării

Politicienii ar trebui să se întâlnească într-un summit al Naţiunilor Unite la Paris pentru a realiza un tratat universal în legatură cu schimbarile climatice. Statele Unite, China şi reprezentanţii Uniunii Europene ar trebui să se întâlnească în martie pentru a stabili acţiuni comune prin care să se reducă emisiile de gaze. Până în noiembrie, toate statele din lume vor prelua voluntar acest proiect. Deşi sursa citată scrie ca propunerea nu va fi acceptată de ţarile care nu sunt dezvoltate, acest summit va pune presiune pe statele mari pentru a rezolva această problemă cât mai rapid.

Pluto – mai vizibilă ca niciodată

O navă spaţială se va apropia de Pluto, o planetă misterioasă pentru că în acest moment, conform bbc.com, nu există decât nişte imagini neclare ale ,,planetei spiriduşilor”, asa cum a fost supranumită.

Pluto a fost descoperită în anul 1930 şi a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, până în 2006, când a fost pusă în categoria corpurilor cereşti mici.

Acceleratorul de particule – un nou experiment

După doi ani în care şi-a suspendat activitatea, Acceleratorul de particule de la Geneva, Elvetia, îşi va relua experimentele, potrivit sursei citate.

Echipa care a lucrat la acest proiect a consolidat tunelul subteran în care vor fi lansate particulele prin care se doreşte găsirea unor răspunsuri la cele mai importante întrebari în legatură cu Universul, potrivit unui profesor de la Universitatea din Liverpool.

Acestea sunt, conform bbc.com, cele mai importante evenimente ale anului care tocmai a început. Rămâne de văzut dacă se vor ridica la nivelul aşteptărilor celor care le promovează şi, mai ales, dacă vor răspunde cerinţelor publicului.

×