x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect - Everestul, inchis pentru curatenie generala

Proiect - Everestul, inchis pentru curatenie generala

de Irina Stoica    |    12 Noi 2006   •   00:00

Pentru ca tot mai multa lume il considera cea mai inalta groapa de gunoi a lumii, Everestul risca sa fie inchis turismului.


Pentru ca tot mai multa lume il considera cea mai inalta groapa de gunoi a lumii, Everestul risca sa fie inchis turismului. Sute de turisti il escaladeaza anual. Iau cu ei amintiri greu de egalat si lasa in urma o mizerie greu de descris. Din acest motiv, Everestul seamana tot mai mult cu o groapa de gunoi situata la mare inaltime, iar militantii ecologisti isi frang mainile a neputinta in fata dezastrului. Ar exista insa o solutie: blocarea temporara a accesului turistilor pentru o curatenie generala la care sa ia parte cat mai multe organizatii pentru conservarea mediului, scrie publicatia The Observer.

PLAN MAI VECHI. Ideea nu este neaparat noua, dar este pentru prima data cand situatia politica din zona, mai precis din Nepal, ar putea permite trecerea la fapte. "Starea de fapt nu mai poate fi ignorata. Un dezastru ecologic este iminent", sunt de parere reprezentantii organizatiei Kathmandu Environmental Education Project (Keep). Acestia estimeaza ca intreaga zona plateste un pret prea mare pentru afluxul de turisti, de la gunoaiele si reziduurile de la tot pasul si pana la aparitia de internet cafe-uri si restaurante in localitatile populate pana nu de mult doar de indigeni. "Aprovizionarea cu electricitate si apa curenta a micilor comunitati de la poalele muntelui e din ce in ce mai dificila. Oamenii concureaza pentru aceste resurse cu zeci de mii de turisti. Apa si aerul din Nepal sunt tot mai poluate. E nevoie de masuri urgente", cred cei de la Keep.

SCHIMBARI. O expeditie sponsorizata de Organizatia Natiunilor Unite a demonstrat recent ca Everestul a suferit schimbari dramatice fata de cum se prezenta in 1953, cand a fost cucerit de Sir Edmund Hillary si de Tenzing Norgay. Insusi Hillary le-a cerut fatis nepalezilor sa-i acorde muntelui un "concediu de odihna" de cativa ani. "Intreruperea sau limitarea turismului pe Everest si in Valea Khumba i-ar putea afecta negativ pe serpasi, dar suntem de parere ca nu doar muntele, ci si intreaga vale au nevoie de o pauza", comenteaza Elizabeth Hawley, reprezentanta fundatiei Himalaya Trust. "Dupa standardele din zona, satele de aici au devenit exrem de bogate, dar nu ni se pare normal ca drumul spre culme sa fie presarat cu internet cafe-uri si carciumi. Schimbarea climaterica si incalzirea globala au modificat, de asemenea, fata acestor locuri. Ne ingrijoreaza si despaduririle, iar campaniile noastre si ale altor organizatii se dovedesc insuficiente", spune Hawley.

Dincolo de fenomene globale cum ar fi schimbarea climaterica, Everestul este amenintat in mare masura de lipsa de bun-simt a celor care se perinda prin zona. Urmele nedorite pe care turistii le lasa sunt dintre cele mai diverse. Bete de catarat rupte sau alte echipamente folosite la escaladare, resturi de mancare, ambalaje din plastic. Recipiente din aluminiu, un tricou devenit inutil, fel de fel de hartii si harti. Corturi, ramasite din corturi sau, de ce nu, cartele telefonice sau alte echipamente electronice uzate. Toate zac imprastiate pe culmile si vaile din regiune ca-ntr-un imens targ de vechituri. E nevoie de o curatenie temeinica, urmata de un ragaz pentru ca regiunea sa se "recicleze". "Everestul s-a aglomerat prea tare", crede si japoneza Junko Tabei, prima femeie care a reusit sa il escaladeze.

×
Subiecte în articol: externe everestul