În încercarea de a atrage cât mai mulți recruți pe câmpul de luptă din Ucraina, mașinăria de propagandă a Moscovei s-a pus din nou în mișcare în ultimele zile, distribuind pe rețelele sociale numeroase videoclipuri mobilizatoare.
Unul dintre videoclipuri, postat pe 14 decembrie, prezintă un tânăr care alege să lupte în loc să se distreze alături de prietenii săi, iar apoi îi surprinde pe toți, cumpărându-și o mașină cu banii pe care i-a câștigat, după ce a luptat semnând un contract militar, relatează CNN.
Într-un alt videoclip, postat pe 15 decembrie, fosta iubită a unui soldat este impresionată de curajul acestuia și îl roagă să se împace cu ea. Într-un alt exemplu, un bărbat de vârstă mijlocie își abandonează slujba din fabrică, care nu îi oferă suficienți bani, și semnează un contract cu armata pentru a merge pe front.
Un alt filmuleț prezintă un grup de bărbați ruși, în vârstă de 30 de ani, înstăriți, care încarcă o mașină, în timp ce sunt întrebați de femei în vârstă unde merg. Unul dintre bărbați le răspunde: „În Georgia. Pentru totdeauna”.
Atunci când o femeie scapă pe jos o pungă de cumpărături, bărbații se urcă în mașină și pleacă, în loc să o ajute, în timp ce alți ruși, mai tineri, se grăbesc să ridice produsele căzute. „Băieții au plecat, bărbații au rămas!”, conchide una dintre femeile din videoclip.
Multe dintre videoclipuri prezintă războiul ca pe o evadare a bărbaților dintr-o realitate cotidiană sumbră, în care se bea vodcă, iar oamenii trăiesc în sărăcie și neputință. Cu o lună în urmă, în timpul unei întâlniri cu mamele rușilor mobilizați, președintele Vladimir Putin declara că este mai bine să fii ucis luptând pentru patrie, decât să te îmbeți până la moarte cu vodcă.
Între timp, continuă să apară însă numeroase mărturii și relatări pline de indignare privind lipsa proviziilor și a echipamentelor în armata rusă, care dau peste cap mesajele idilice ale propagandei de la Moscova despre avantajele înrolării.
Mobilizare cu cântec
La sfârșitul lunii septembrie, Putin a anunțat o mobilizare militară „parțială”. În urma acestei decizii, peste 300.000 de persoane din întreaga Rusie au fost mobilizate, în condițiile în care rușii au înregistrat eșec după eșec pe câmpul de luptă. De altfel, numărul real al soldaților ruși uciși și răniți în luptele din Ucraina nu a fost făcut public de autoritățile de la Moscova.
Mii de bărbați au fugit din Rusia pentru a evita să fie înrolați, iar îngrijorarea în legătură cu o a doua mobilizare, în noul an, este tot mai mare.
La începutul acestei luni, în timpul unei conferințe de presă organizate după un summit al țărilor eurasiatice la Bișkek, în Kârgâzstan, Putin a încercat să-și liniștească conaționalii, afirmând că nu există planuri pentru o mobilizare suplimentară.
Întrebat de un reporter ce factori ar putea declanșa o nouă rundă de mobilizare, Putin a spus: „Nu există astfel de factori astăzi și nu discutăm despre aceștia. V-am spus, 300.000 au fost chemați în cadrul mobilizării. Permiteți-mi să repet încă o dată: 150.000 au fost mobilizați în Ucraina. Dintre aceștia, puțin mai mult de jumătate sunt în unități de luptă!”.
Chestionat cu privire la rapoartele privind lipsa continuă de echipament militar pe linia frontului, Putin a declarat că lucrează îndeaproape cu Ministerul rus al Apărării și că problema este în curs de rezolvare.
Putin - bolnav, Prigojin - la butoane, Lavrov - deprimat
Pe fondul nemulțumirilor provocate de mobilizarea „parțială”, precum și a insucceselor militare suferite de câmpul de luptă din Ucraina, zilele lui Putin sunt numărate, anunță presa din Marea Britanie, care susține că au apărut noi informații potrivit cărora foști colaboratori apropiați ai liderului de la Kremlin se pregătesc să scape de acesta.
„Tovarășii lui Vladimir Putin ar plănui o lovitură de stat împotriva sa, în timp ce un alt sfetnic de încredere s-a dat la fund și se pregătește să acționeze în mod decisiv, susțin informații” de la Moscova, scrie publicația britanică „Daily Star”. Potrivit surselor citate de ziarul menționat, starea de sănătate a liderului de la Kremlin este „precară”, iar ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, „un mare amator de whisky”, „bea, deoarece este deprimat” și „suferă de grave probleme de sănătate”.
Conform unor surse din capitala Rusiei, citate de „Daily Star”, revin zvonurile despre un presupus cancer al președintelui Putin. La mijlocul săptămânii trecute, Putin ar fi fost văzut, în timpul a două întâlniri extrem de importante, rămânând în aceeași poziție, pe o pernă specială.
Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Relații Internaționale din Moscova, care urmărește activitatea lui Putin de peste 20 de ani, a declarat că președintele a anulat recent apariții importante, inclusiv discursul său despre starea uniunii, deoarece îi este „foarte dificil din punct de vedere fizic să reziste la un eveniment public lung și intens”.
El a avertizat însă că, dacă Putin este într-adevăr bolnav, acest lucru ar fi „o amenințare directă la adresa vieții a milioane de oameni”.
Alte relatări susțin că Evgheni Prigojin, colaborator apropiat al liderului de la Kremlin și șeful grupului de mercenari Wagner - o armată privată ce ar fi recrutat zeci de mii de oameni pentru războiul din Ucraina -, este cel care ar fi inițiat o lovitură de stat contra lui Putin.
„Acesta este un scenariu neexplorat pentru Putin!”, remarcă Christo Grozev, șeful anchetelor pentru Rusia al organizației de investigații jurnalistice „Bellingcat”. „Prigojin are 20.000 de oameni însetați de sânge, înarmați și agresivi. Ei îmi spun: «Ne întrebăm dacă nu cumva ar trebui să depunem armele, pentru că am fost transformați în carne de tun, și să mergem la Moscova!». Asta gândesc ei deja!”, afirmă Grozev.
El consideră că o lovitură de stat condusă de Prigojin este o opțiune realistă în noul an, precizând: „Această oală sub presiune trebuie să explodeze într-un fel sau altul. Fie va fi o revoluție sângeroasă, fie altceva!”.
Alți lideri pândesc din umbră
Un rival cheie al lui Prigojin ar putea fi șeful Securității ruse, Nikolai Patrușev, în vârstă de 71 de ani, despre care se crede că se menține în umbră. Alte informații, mai scrie „Daily Star”, susțin că un alt reprezentant al aripii dure de la Moscova, Serghei Kirienko, fost prim-ministru, ar avea ambiții de conducere.
Există și informații despre planurile de găsire a unui refugiu pentru Putin, în cazul în care acesta ar trebui să fugă din țară. Denumit „Operațiunea Arca lui Noe”, planul l-ar putea duce pe Putin tocmai în America de Sud.
Șoigu, trimis pe linia frontului
Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat în zona operaţiunii militare din Ucraina pentru a inspecta forţele desfăşurate acolo, a anunţat, ieri, armata rusă, într-un comunicat.
Şoigu „a inspectat forţele ruse desfăşurate în zona operaţiunii militare speciale”, deplasându-se în special pe linia frontului pentru a discuta cu soldaţii, mai precizează comunicatul, citat de AFP.
Comandanții militari de la faţa locului i-au prezentat rapoarte privind actuala situaţie de pe câmpul de luptă şi acţiunile trupelor rusești.
Comunicatul nu precizează când a avut loc această deplasare, dar anunţul intervine la două zile după o întâlnire între Putin şi responsabilii operaţiunii Rusiei în Ucraina, între care şi Şoigu.
Confruntată cu o serie de regrese militare în această toamnă, Rusia, care a declanşat invazia din Ucraina la sfârşitul lui februarie, a recurs, încă din luna octombrie, la lovituri masive asupra reţelelor şi transformatoarelor electrice ucrainene, lăsând milioane de civili în frig şi întuneric, în plină iarnă.