x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Propaganda rusă - o problemă reală și gravă pentru Republica Moldova, consideră Maia Sandu

Propaganda rusă - o problemă reală și gravă pentru Republica Moldova, consideră Maia Sandu

29 Sep 2018   •   15:30
Propaganda rusă - o problemă reală și gravă pentru Republica Moldova, consideră Maia Sandu

O problemă reală şi gravă în Republica Moldova este propaganda rusă, în contextul în care politica Kremlinului este de a ţine regiunea din vecinătatea estică (a spaţiului european şi euroatlantic - n.r.) într-o aşa-numită 'zonă gri', a afirmat sâmbătă lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, într-o dezbatere privind situaţia securităţii din vecinătatea estică a spaţiului euroatlantic, din cadrul Bucharest Security Conference. 

În intervenţia sa, Maia Sandu a denunţat faptul că partide precum cel al preşedintelui moldovean Igor Dodon beneficiază de fonduri semnificative de peste hotare, formaţiuni politice dintre care unele sunt implicate în fraude de milioane de euro. 

Lidera PAS a abordat şi problema corupţiei din ţara sa, subliniind că guvernele corupte nu pot fi parteneri de dialog credibili, în particular în relaţia cu Uniunea Europeană. 

''Referitor la situaţia din Transnistria, eu fac un apel să nu aveţi încredere în propunerile prezentate de oligarhii din Chişinău care fac înţelegeri cu oligarhii de la Tiraspol'', a spus Sandu. 

La rândul său, Vladimir Kulminski, expert în dosarul transnistrean şi fost consilier al premierului moldovean în perioada semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a opinat că România trebuie să sprijine mai mult partidele proeuropene din Republica Moldova. 

Preşedintele ONG-ului german 'Frozen and Unfrozen Conflicts', Cindy Wittke, a apreciat în intervenţia ei că o caracteristică a 'constelaţiei de conflicte îngheţate' din fostul spaţiu sovietic este existenţa unor acorduri a căror aplicare este dificilă sau chiar imposibilă. În majoritatea acestor cazuri, Rusia şi-a asumat rolul tradiţional de terţă parte cu rol de negociator, a afirmat Wittke. 

Evenimentul Bucharest Security Conference, ajuns la a treia ediţie şi organizat de SNSPA cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi al Cartierului general al NATO, urmăreşte intensificarea dialogului şi promovarea unei viziuni împărtăşite între toate statele aliate cu privire la riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii. 

Conferinţa porneşte de la premisa că mediul de securitate din regiune evoluează în contextul global actual. Evenimentele cu impact la nivel internaţional, cum sunt intenţiile şi acţiunile Rusiei la estul frontierei euroatlantice, prezenţa avansată a Alianţei, apropiata ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi noua strategie de securitate naţională a SUA, arată că situaţia securităţii în Europa Centrală şi de Est este variabilă.

AGERPRES

×