Câteva mii de persoane venite din mai multe ţări ale Uniunii Europene (UE) au manifestat, joi, la Bruxelles pentru a denunţa politicile de austeritate, cu puţin înainte de debutul unui summit consacrat 'relansării', transmit AFP şi AP.
Circa 15.000 de manifestanţi veniţi din Belgia, Germania, Franţa, Marea Britanie sau Polonia s-au reunit la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, unde are loc joi şi vineri summitul celor 27, au indicat sindicatele europene, precizând că protestul s-a derulat în linişte. Poliţia nu a dat deocamdată cifre privind participarea la manifestaţie.
'Habemus austeritas, în Europa', a declarat în discursul său Anne Demelenne, secretar general al federaţiei sindicale belgiene FGTB, într-o aluzie la expresia care a anunţat, miercuri seara, alegerea unui nou papă. 'Ne aflăm aici pentru a avertiza Consiliul. La fiecare summit, oamenii muncii sunt puşi în pericol', a atras atenţia lidera sindicatelor belgiene.
Cea mai mare parte a participanţilor la protestul organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), cuprinzând 85 de organizaţii din 36 de ţări, au reprezentat-o belgienii, între care aproximativ 3000 de lucrători de la grupul american Caterpillar, care a anunţat recent suprimarea a 1400 de posturi în Belgia.
Au fost de asemenea prezenţi câteva sute de salariaţi ai companiei metalurgice ArcelorMittal, de la uzinele din Liege /Belgia/ şi Florange /Franţa/, la rândul lor puternic afectate de restructurări.
Manifestanţii nu s-au putut apropia de perimetrul Consiliului European, protejat de forţele de ordine şi unde urmau să se reunească începând de la orele 16.00 GMT cei 27 de şefi de stat şi guvern.
'Reformele structurale nu vor face decât să pună presiune asupra celor care au plătit deja pentru efectele crizei', a avertizat secretarul general al CES, Bernadette Segol, într-o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
'Nu putem să ne facem că nu vedem neliniştea socială', a afirmat la rândul său Van Rompuy, care a făcut apel la răbdare şi a argumentat că efectele pozitive ale măsurilor luate se vor face simţite 'cu o anumită întârziere'.
Citește pe Antena3.ro